Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kas seğrimesi nedir? Vücutta seğrimeler neden olur?

Miyoklonus olarak bilinen kas

Miyoklonus olarak bilinen kas seğirmesi, ani, sarsıntılı ve istemsiz kas kasılmalarını içeren bir tıbbi durumdur. Genellikle zararsız olan bu durum, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Uykuya dalma, hıçkırık, anksiyete veya egzersiz gibi durumlar kas seğirmesine yol açabilir.

Kas seğirmesi tedavisi, semptomları kontrol altına almayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

Vücutta kas seğirmesi nedir?

Kas seğirmesi, bir kasın veya kas grubunun ani, kısa süreli ve kontrol edilemeyen bir şekilde sarsılması ve kasılmasıdır.

Kas seğirmesi, genellikle bir saniyeden daha kısa sürer ve tek bir kası veya bir kas grubunu etkileyebilir. Bu durum, kasların yanlış bir şekilde hareket etmesi sonucunda ortaya çıkar.

Kas seğirmesi, tek bir bölgeyi etkileyebileceği gibi birden fazla kas grubunu da etkileyebilen bir durumdur. Genellikle zararsız olarak kabul edilse de, birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Eğer kas seğirmesinin altında daha ciddi bir neden yatıyorsa, tedavi yöntemleri buna göre şekillenir.

Ani kasılma belirtisi olan kas seğirmesi, bazı durumlarda yemek yeme, konuşma veya yürüme gibi aktiviteleri zorlaştırabilir hatta engelleyebilir.

Kas seğrimesi nedir? vücutta seğrimeler neden olur?

Vücutta kas seğirmesi neden olur?

Kas seğirmesi, kasların yanlış hareket etmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, hıçkırık, uykuya dalma, stres veya anksiyete, enfeksiyon, nörolojik rahatsızlıklar, sinir ve omurilik yaralanmaları, genetik bozukluklar, kimyasal veya ilaç zehirlenmesi ve beslenme düzensizlikleri gibi çeşitli etkenlere bağlı olabilir.

Kas Seğirmesi Belirtileri Nelerdir?

Kas seğirmesi yaşayan bireylerde genellikle spazm, titreme, ani kasılmalar ve sıçramalar gözlenir. Bu kasılmalar hızlı ve kontrol edilemez bir şekilde meydana gelir. Ayrıca bazen yemek yemeyi, konuşmayı ve yürümeyi engelleyecek kadar şiddetli olabilir.

Kas Seğirmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Kas seğirmesi teşhisi için muayene sırasında bireyin yaşadığı belirtiler ve şikayetler dikkate alınır. Bunun yanı sıra refleksler, motor gücü, denge ve koordinasyon gibi faktörler nörolojik açıdan incelenir. Gerektiğinde EEG, EMG ve MR gibi görüntüleme testleri de kas seğirmesi tanısına yardımcı olabilir.

Kas Seğirmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas seğirmesi tedavisi genellikle altta yatan nedeni ele alır ve semptomların hafifletilmesine odaklanır. Bu kapsamda kasları gevşetmeye yönelik ilaçlar, kas gevşetici kremler, sakinleştiriciler, fizik tedavi, hormon tedavisi, botox enjeksiyonları ve nadiren gerektiğinde ameliyat önerilebilir. Ancak birçok kas seğirmesi vakası kendiliğinden geçebilen zararsız durumlardır.