Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karakafes otu nedir?

Karakafes otu, hodangiller familyasına

Karakafes otu, hodangiller familyasına ait olan bir bitki türüdür ve genellikle “Mayasıl otu” veya “Kafes otu” olarak da bilinir.

Bu çok yıllık, otsu bitki, güneşli ve nemli bölgelerde yetişir. Yaprakları sivri uçludur, üst yüzeyi yeşil ve alt yüzeyi tüylüdür.

Tıpta ve botanikte “Symphytum Officinale” olarak adlandırılan Karakafes otunun çeşitli faydaları vardır. En bilinen kullanımı mide rahatsızlıklarını ve kanamaları hafifletmeye yardımcı olmasıdır. Kanaması olan kişiler genellikle kanamanın azalması için bu bitkiyi tercih ederler.

Karakafes otu nedir

Karakafes Otu Faydaları Nelerdir?

Balgam Söktürücü Özelliği

Karakafes otunun balgam söktürücü özelliği, özellikle gribal enfeksiyonlara sahip olan kişilere balgam rahatsızlığını hafifletmek için yardımcı olabilir. Aynı zamanda geniz akıntısına da iyi gelmektedir.

Kanama Durdurucu ve Tedavi Edici Etkisi

Bu bitkinin iç ve dış kanamalara tedavi edici etkisi vardır. Damar ve dokuları büzme özelliği ile kanamayı yavaşlatma ve durdurma özelliğine sahiptir. Ayrıca, mide rahatsızlıklarına, gastrit, ülser ve zayıf mide çeperi hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Yetişme Alanları

Karakafes otu Orta Avrupa’da keşfedilmiş olup, genellikle Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Ilıman iklimleri tercih ettiği için Balkanlar, Kafkaslar ve Asya’nın bazı bölgelerinde de yetiştirilebilir.

Karakafes yağı neye yarar?

İçerdiği “allantoin” nedeniyle hücre yenilenmesini hızlandıran karakafesin, özellikle kemiklerle ilgili sorunlarda dövülmüş yaprakları, yaprak lapası veya bitki yağı kullanılarak cilt üzerinden yapılan müdahalelerde çok etkili olduğu belirtiliyor.

Karakafes otu nedir

Karakafes otu genellikle kurutularak çay haline getirilir. Çayın posası yara temizliğinde ve cilt yumuşatmada kullanılabilir. Ayrıca, karışım şeklinde kullanılarak yara ve yanıklar için uygulanabilir.

Toplanması ve Kurutulması

Bitkinin toplanması ve kurutulması, sulu bir bitki olması nedeniyle dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Toplanan bitkiler yıkanıp temizlendikten sonra sıcak bir ortamda havaya asılarak kurutulur. Daha sonra kurutulan bitkiler çay veya toz haline getirilerek kullanılır.

Ancak, herhangi bir kullanım öncesinde uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.