BASK Kütahya İl Temsilcisi Cihangir Er, dev projelerden en küçük yatırımlara kadar ortaya konan kamu eserlerinde emeği geçen kamu mühendislerinin özlük haklarının dengi meslek mensuplarının düzeyine getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ülkemizin gelişmesinde büyük rol oynayan, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna harç koyan ve önümüzdeki süreçte de en büyük gelişim ivmelerini kazandıracak mesleklerden birinin mühendislik olduğunu söyleyen BASK Kütahya İl Temsilcisi Cihangir Er: “Ülkemizin gelişmesinde devletimizin öncülüğü, planlama, projelendirme ve denetim oldukça önem arz etmektedir. Bütün bu iş ve işlemler kamu mühendislerinin öncülüğünde ve sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir” dedi.
ORTALAMA GELİR 18 BİN TLDev projelerden en küçük yatırımlara kadar ortaya konan kamu eserleri gibi yapımı devam eden yüzlerce proje olduğunu söyleyen Cihangir Er: “Milyarlarca liralık eserlerin Ar-Ge süreçlerinden, projelendirme aşamasına, ihale süreçlerinden, yapım süreçlerine (kontrollük ve kabul işlemleri), bakım ve işletme süreçlerinden denetim süreçlerine kadar her kademede kamu mühendisleri yer almaktadır. Söz konusu projelerin her aşamasında görev yapan kamu mühendislerinin birinci derecedeki sorumluluklarına rağmen ne yazıktır ki elde ettikleri ortalama gelir 2023 Şubat ayı verilerine göre sadece 18 bin TL civarındadır” şeklinde konuştu.
“MAAŞLAR DENGİ MESLEK GRUPLARINA KIYASLA ÇOK DÜŞÜK”Cihangir Er, yoksulluk sınırının 30 bin 700 TL olduğu düşünüldüğünde kamu mühendislerine verilen maaşın dengi meslek gruplarına kıyasla çok düşük seviyelerde kaldığını söyledi. Er: “Dahası dengesizlikler yüzünden mühendislerin beraber çalıştığı, bazen de emri altındaki bazı meslek gruplarının mühendislere yaklaştığı ve hatta geçtiği dramatik ve travmatik bir tablo vardır. Bunun tabiatının gereği şekilde değiştirilmesi için atılması gereken adımlardan biri; kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak ‘Teknik Sorumluluk Tazminatı’ adıyla diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasıdır” ifadelerini kullandı.
DEPREMLE ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILDI6 Şubat 2023’te yaşanan deprem felaketinde mühendisliğin öneminin bir kez daha anlaşıldığını kaydeden Cihangir Er, şöyle devam etti: “Kamu yararı adına, yapıların inşa ve denetim aşamalarında Kamu Mühendislerinin daha fazla rol alması gerektiği ortaya çıkmıştır. 11 ili doğrudan bütün ülkeyi dolaylı yoldan etkileyen büyük deprem felaketinde, kamu mühendislerinin aktif rol aldığı yapıların sapasağlam ayakta kaldığı, can ve mal güvenliği açısından yeterli durumda olduğu apaçık görülmüştür.” CANSU AYDEMİR