Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizi geçiren hastalarda ilk 2 saatin hayati önem taşıdığını ve bu süreçte yapılan müdahalelerin ölüm oranlarını ve ileriki dönemde yaşanabilecek kalp rahatsızlıklarını en aza indirdiğini vurguladı.

Dünya Kalp Günü olan 29 Eylül'ün kalp hastalıklarına dikkat çekmek için önemli bir gün olduğunu belirten Altay, Türkiye dahil dünya genelinde kardiyovasküler hastalıkların ölüm nedenleri arasında başı çektiğini ifade etti.

Bu hastalıkların önlenebilir olduğunu ve uygun yaklaşımla koruyucu tedavilerin ölüm oranlarını ciddi şekilde azaltabileceğini söyledi.

Altay'a göre, kalp krizi ve koroner kalp hastalıkları Türkiye'de Avrupa ülkelerine göre daha sık görülüyor. Bu durumun genetik faktörler, sağlıksız yaşam alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam biçimi gibi etkenlerden kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Ekran süresindeki artış göz sağlığını tehdit ediyor Ekran süresindeki artış göz sağlığını tehdit ediyor

Kalp hastalıklarının toplumsal maliyetinin yıllık yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu belirten Altay, bu hastalıkların iş gücü kaybına, sağlık harcamalarının artmasına ve ölüme yol açtığını söylüyor.

Prof. Dr. Altay, kalp sağlığına yönelik farkındalığın çocukluk döneminden başlayarak artırılması gerektiğini vurguluyor ve sağlıklı yaşam için sigara, alkol ve tuz tüketimine dikkat edilmesi, Akdeniz tipi beslenme alışkanlığına geçilmesi, düzenli egzersiz yapılması, diyabet ve hipertansiyon gibi risk faktörlerinin tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, Altay kalp krizi durumlarında hastanın hızlı bir şekilde sağlık tesisine ulaştırılmasının önemine vurgu yaparak, erken tanı ve tedavinin uzun dönemde kalp sağlığını korumanın anahtarı olduğunu ifade ediyor.

Göğüs ağrısı, çarpıntı gibi belirtilerle kalp krizi şüphesi varsa hemen bir sağlık profesyoneline başvurulması gerektiğini söylüyor.

Muhabir: Nurcan Günay