Kadın şoförler, taşımacılık sektöründeki şartların iyileştirilmesiyle erkek egemen bu alanda daha fazla yer almayı hedefliyor. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren CILT Türkiye’nin kadın kanadı WiLAT’ın öncülüğünde başlatılan “5 yılda 5 bin kadın sürücü seferberliği” projesi, kadınları sektörde daha görünür hale getirmeyi, daha iyi çalışma koşulları sunmayı ve sektördeki ihtiyaçları karşılamak için kadın istihdamını artırmayı amaçlıyor.
KADINLARIN TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDEKİ YERİ
CILT Türkiye Kurucu Başkanı Berna Akyıldız, sektörün ciddi bir istihdam açığına sahip olduğunu belirterek, yük taşımacılığı alanında çalıştırılamayan çok sayıda araç bulunduğunu söyledi. Akyıldız, bu projeyle erkeklerin elindeki mesleklerin kadınlarla tamamlanacağına dikkat çekerek, sektördeki açıkları kadın istihdamıyla kapatmayı hedeflediklerini vurguladı.
Türkiye’nin ilk kadın ağır vasıta şoförü Leyla Ağaçkoparan ise, kadınların bu mesleğe daha fazla ilgi göstermesinin, şartların iyileştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Ağaçkoparan, "Kadınlara yaşam hakkı verilmesi çok önemlidir. Şu anda direksiyon tutabilen her kadını gördüğümde kendi başarım gibi seviniyorum" dedi. Kadınların ağır vasıta şoförü olmasının da bir tabu olduğunu, ancak bu tabuların yıkılmaya başladığını belirtti.
Şehirler arası otobüs şoförü Fatma Şahin Atabek, kadınların taşımacılık sektöründe başarılı olabilmesi için cesaretli olmaları gerektiğini söyledi. Atabek, mesleğine olan tutkusunun onu başarılı kıldığını ve kendi lojistik şirketini kurmayı hayal ettiğini ifade etti. Atabek, kadınların toplumsal baskılara kulak asmadan mesleklerinde ilerlemeleri gerektiğini vurguladı.