Calrose pirinci, orta taneli bir pirinç türü olup, Japonya'da yetiştirilen kısa taneli pirince göre daha uygun fiyatlıdır. Japon pirincine göre nispeten benzer bir tada sahip olan Calrose, özellikle Tayland pirincine göre Japon damak zevkine daha uygun bir alternatif olarak öne çıkıyor. Haziran ayında geçen yıl hasat edilen yerli pirincin fiyatı %14 oranında artış gösterdiği için, Calrose daha ekonomik bir seçenek haline gelmiş durumda.

Fukuoka Eyaleti'nde ulusal çapta pirinç ve tahıl satışı yapan Nippon Brice firması, son on yıldır Calrose pirinci satışı yapıyor. Ancak bu yıl talebin olağanüstü arttığı belirtiliyor. Şirket sözcüsü, “Calrose satışlarımız geçen yıla göre on kat arttı,” diyerek durumu özetliyor.

Gazze hastaneleri çöküş riskiyle karşı karşıya Gazze hastaneleri çöküş riskiyle karşı karşıya

Tarım Bakanlığı’nın en son verilerine göre, Haziran ayında Japon Tarım Kooperatifleri (JA Group) tarafından toptancılara satılan geçen yılın hasadı pirincin ticaret fiyatı, 60 kilogramlık bir parti için ortalama ¥15.865 oldu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %14’lük bir artış anlamına geliyor.

NEDEN PİRİNÇ KITLIĞI YAŞANIYOR?

Japonya'da her yaz, sonbahar hasadından önce hafif bir pirinç kıtlığı yaşanırken, bu yıl durum farklı sebeplerle daha da kötüleşti. Meteoroloji Ajansı'nın 8 Ağustos'ta verdiği büyük deprem uyarısı sonrası yaşanan panik alımları ve gelen turistlerin artan tüketimi, bu kıtlığın başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Ülke genelindeki süpermarketler, pirinç stoğunun tükenmesiyle ilgili özür dileyen notlar asıyor ve müşteri başına bir torba pirinç sınırlaması getiriyor.

TARIM BAKANLIĞI UMUTLU

Buna rağmen, Japonya Tarım Bakanlığı, durumun yakında düzeleceğine dair umutlu. Tarım Bakanı Tetsushi Sakamoto, Salı günü düzenlenen bir basın toplantısında, “Dün süpermarkete gittim ve görevli, Çarşamba günü pirinç stoklarının geleceğini söyledi. Bu göz önüne alındığında, pirinç kıtlığının yakında çözüleceğini düşünüyorum,” dedi. Sakamoto, bu yılki mahsul üretiminin geçen yıla göre artmasının beklendiğini belirtti.

Bununla birlikte, Japon Tarım Kooperatifleri’nin çiftçilere yaptığı avans ödemelerin geçen yıla göre %20 ila %40 daha yüksek olduğu rapor edilirken, bu durumun bu yılki fiyatlara yansıması bekleniyor.

Japonya, 2023 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden 31.102 metrik ton Calrose pirinci ithal etti. Japonya’nın temel gıda olarak ithal edilen pirinç miktarı, yerli çiftçileri korumak amacıyla yıllık 100.000 ton ile sınırlandırılmış durumda.

Kaynak: HABER MERKEZI