İzmir'in Tire ilçesinde 3 yıl önce kuşkonmaz üretimine başlayan Sümeyye Kınalı, ürünlerini yurt dışına ihraç etmeyi amaçlıyor. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan Kınalı, uzun yıllar ABD'de yaşadıktan sonra kuşkonmaz üretimine karar verdi ve bu alanda bir girişim başlattı.
KUŞKONMAZ ÜRETİMİ: KOLAY AMA ÖZEL BİR SEBZE
Sümeyye Kınalı, Tire'de 80 dönümlük arazide ortağı Ömer Arinç ile kuşkonmaz üretmeye başladıklarını belirtti. Tire'nin iklimi ve toprak yapısının kuşkonmaz için ideal olduğunu ifade eden Kınalı, bu bitkinin üretimi için ilk 3 yıl hasat almadıklarını, ancak 3 yıldan sonra 12 yıl boyunca verimli ürün aldıklarını söyledi. Ayrıca, kuşkonmazın diğer sebzelere göre daha az suya ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.
Kınalı, Türkiye’de henüz çok fazla üretilmeyen ve tüketilmeyen kuşkonmazı yurt dışı piyasalarına sunmayı hedefliyor. Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerle iş birliği yapmayı planlayan Kınalı, bu pazarlarda güzel dönüşler aldıklarını söyledi. Yurt dışı pazarına ağırlık veren girişimci, ürünlerinin kalitesi nedeniyle uluslararası talepler aldıklarını belirtti.
ÜRETİM HEDEFİ ARTIYOR
Ömer Arinç ise, 80 dekar alanda bu yıl 5 ton kadar ürün almayı beklediklerini ve önümüzdeki yıl dekardan 1 ton ürün alma hedefiyle üretimlerini artırmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, kuşkonmazın Almanya'ya ihracatının başlaması için üretim kapasitesinin arttırılması gerektiğine değindi.
Tire’deki kuşkonmaz üretimi, hem iç piyasa hem de dış pazar için büyük bir potansiyel taşıyor. İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve Tire Tarım ve Orman Müdürü Eda Özden, kadın ve genç üreticilere her zaman destek olacaklarını belirterek, az suya ihtiyaç duyan bu tür ürünlerin yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı.