Deprem Konferansı’na katılan Belediye Başkanı Alim Işık, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası afetten etkilenen 11 ile ek olarak Kütahya’nın da mikro bölgeleme çalışmalarına dahil edildiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, 'Yıkılan ve Hasar Alan Binalarda Yapısal Sorunlar'' ve ''Yıkılan ve Hasar Alan Binalarda Zemin Problemleri'' konularının ele alındığı Deprem Konferansı’nı Kütahya Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi.

Konferansa katılarak kentsel dönüşüm hakkında önemli açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alim Işık, “Yapılacak tek şey var. Yarını kurtarmak için bugünden tez tedbir almamız gerekiyor. Bu kapsamda da Kütahya Belediyesi olarak biz, önce elimizdeki yapı stoğunun envanter çalışmasını yaptık. 2000 yılı öncesi yaklaşık 7 bin civarı binamız, 30 bin civarında da bağımsız ünitemiz depreme dayanıksız görünüyor. Bunların dönüştürülmesi ve yenilenmesi konusunda kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere yenileme çalışmalarını Kütahya yürütüyor. Kütahya Belediyesi ve Kütahya’daki paydaşlarımız olarak iyi bir noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SOSYAL AYAĞI EKSİK BIRAKMIŞIZ”

Kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Işık, “Şunu gördük ki kentsel dönüşüm çalışması plan üzerinde ne kadar mükemmel olursa olur sahada sosyal ayağı eksik olduğu zaman beklenen sonucu vermiyor. İlk etapta dönüşüme tabi tutulacak olan 4 mahallemizin ortalama yüzde 80’i yerinde dönüşüm istedi ve biz bu yerinde dönüşümleri Vefa, Küçük Vefa ve Osmangazi Mahallelerimizde 500’er konutluk ilk etaplar başladı. Bir diğer mahallemiz olan Sultanbağı Mahallemizde diğer mahallelerimizdeki gibi rezerv alan olmadığı için bakanlıkla farklı bir yöntemle, vatandaşlarımıza kira ödemesi sağlanarak yerinde dönüşüm çalışmalarını başlattık. Bu ay sonuna kadar görüşmeler tamamlanıp üçte iki çoğunluğu sağladığımızda Sultanbağı’nda da dönüşümü başlatacağız. Bin 450 artı bin artı riskli alan içerisinde yer alan Küçük Sanayi Sitemizin dönüşümüyle ilgili başlattığımız proje kapsamında ilk etapta 530 olmak üzere o 7 bine yakın riskli yapının dönüşümüyle ilgili 3 bine yakın bağımsız ünite için çalışma başladı.” diye konuştu.

“TOPLAMDA 25-30 BİN HEKTARLIK ALANI ÇALIŞMA İLE İNCELEYECEĞİZ”

“Önümüzde 10 yıl var. 2033 yılında Kütahya’daki riskli mahallelerin dönüşmesi gerekiyor.” diyen Işık, şöyle devam etti: “Daha da önemlisi 11 deprem ilimize ek olarak Kütahya ilimiz 12’inci il olarak mikro bölgeleme çalışmalarına dahil edildi. 17 Ağustos’ta ihalesi yapıldı. 4 bin 950 hektarlık alanda mikro bölgeleme çalışmasını bu ihale kapsamında tamamladıktan sonra ikinci ve üçüncü etaplarda toplamda 25-30 bin hektarlık alanı Kütahya’da muhtemel yapılaşma alanları da dahil olacak şekilde mikro bölgeleme çalışmasıyla inceleyeceğiz.”

KPSS’li ve KPSS’siz kamu personeli alımı ilanları yayınlandı KPSS’li ve KPSS’siz kamu personeli alımı ilanları yayınlandı
Işık: Mikro bölgelemede 12. İl Kütahya Işık: Mikro bölgelemede 12. İl Kütahya Işık: Mikro bölgelemede 12. İl Kütahya
Muhabir: İBRAHİM ŞEN