Bilimsel ismi “Reun Ribes” olan ışkın otu ayrıca “ışkın”, “uçkun”, “rebez”, “ohçun” isimleriyle de anılır. Anadolu’da ise “yayla muzu” olarak bilinir. Bu isim ışkının muz gibi soyularak yenme özelliğinden ileri gelir. Kuzukulağı familyasına mensup olan bu bitki son derece ekşimsi tadıyla kiviyi anımsatır. Türkiye’de yetişen ilk yabani ravent türüdür.
Işkın otu nedir?
Işkın otu, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türüdür.
Işkın otu nerede yetişir?
Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür.
Işkın Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Anti-inflamatuar, antikanser, antibakteriyel ve antiviral dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliği olan, alternatif tıp alanında da kullanılan ışkın, C vitamini oranı en yüksek bitkiler arasında yer alır. Vitamin, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan ışkın otu, tarihte anemi, anoreksiya, halsizlik, anksiyete, depresyon ve diyabet tedavisi için geleneksel bitkisel ilaç olarak ve yine aynı zamanda yatıştırıcı ve ruh halini arttırıcı olarak da kullanılmıştır.
✅Bağışıklığı arttıran ışkın otunun faydaları şunlardır:
✅Işkın otu kökünün kaynatılması ile hazırlanan suyu kan şekerini dengelenmeye yardım eder
✅Işkın otu kanserli hücrelerin gelişimini durdurulmasına yardımcı olur
✅İştah açıcıdır
✅Balgam söktürücüdür
✅Gaz ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları rahatlatır
✅Sindirim sistemini düzenler
✅Mide asidini dengeler
✅Cilt yenileyici ve tazeleyici özelliklere sahiptir
✅Yaşlanma etkilerinin azaltılmasında destekleyicidir
✅Halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlere iyi gelir
✅K, A, E, B1 ve B2 vitaminleri açısından da oldukça zengin olan bitki, kanser ile mücadele noktasında pek çok araştırmaya konu olmuş, birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmıştır.
Işkın Otu Nasıl Yenir?
Taze olan halini tıpkı bir muz gibi soyup yiyebilirsiniz. Henüz olgunlaşmamış otun tadı kiviyi andırır, mayhoştur. Meyve olarak tüketilen bitki ile reçel yapabilirsiniz. Aynı zamanda ışkın kapuska ya da ışkın yumurta gibi zeytinyağlı yemekler de yapabilirsiniz. Et yemeklerinin üzerine serpiştirilen ışkın ile ışkın otu çayı da hazırlayabilirsiniz.
Işgın Otu Ne Zaman Çıkar?
Türkiye’nin pek çok şehrinde yetişebildiği gibi yoğunluklu olarak Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bunun sebebi bitkinin, yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetişmesidir. Karların erimesiyle beraber yüksek yaylalarda ortaya çıkan gövdesi köylüler tarafından kesilerek şehirlere getirilir.
Işgın otu tohumu toprağa bırakıldıktan sonra mayıs ayının ortalarına doğru yeşermeye başlar. Haziran ayının başlarına kadar büyümeye devam eder ve toplanır. Boyu ortalama 50 santimetreye çıkabilen bu bitkinin özellikle Erzurum ve Van çevresinde üretimi yaygındır.
ü
ü