- İstikamet Hayattır:
- Sağlam Bir İman:
- Allah'a Davet: Kendine, kendi grubuna, kendi partisine, kendi mezhebine değil, Allah'a, Kur'an'a, sünnete kısacası hakikate davet etmelidir.
- İstikamet Üzere Olabilmek: Nasıl ki ibadetlerin içinde namaz tesbihin imamesi gibidir. Namaz dinin direğidir. Onu çekerseniz ibadet hayatı çöker. Dürüstlük te ahlaki ilişkilerin imamesi gibidir. Sosyal ilişkilerde dürüstlüğü çekerseniz geriye ne kalır. Toplum içinde güvenilir biri olmanın ilk şartıdır dürüstlük. Sözünde dürüst, işinde doğru, hal ve hareketlerinde ölçü olan herkes toplum içinde değer görür. Sözü yalan, işi hileli hal ve hareketi riyakar olan kişi toplumda güven duyulmayan kişidir. Dürüst olanı dürüstlüğünü koruyamayanlar dahil herkes sever. Dürüst olmayan ise hiç kimse tarafından sevilmez ve itibar edilmez. İnsan her zaman bir güven ortamında yaşamak ister. Dostluk kurulacaksa ilk şart güvendir. Her hangi bir ortaklık için güven şarttır. Evlilik güven olmadan yürümez.
- PEYGAMBER'İN (SAV) DÜRÜSTLÜĞÜ Onun Eşinde Bıraktığı İntiba Sünnetiyle hayatımızı sarıp sarmalayan Hz. Peygamber (sav) dürüstlük konusunda da bize "Üsve-i Hasene" en güzel örnek olma vasfını sürdürüyor. Onun hayatından iki kesit sunmaya çalışacağız. Dürüstlüğü ve çevresine nasıl emniyet saçtığı bu örneklerle daha iyi kavranacaktır. Hirada Cibril-i Emin'le ilk karşılaşması onu endişeye sevk etmiş ve Hz. Hatice'nin yanına gelmişti. Durumu müminlerin annesi ile paylaştığında Hz. Hatice ona korkma Allah seni mahcup etmeyecektir. O seni fenalığa terk etmeyecektir. O sana ancak iyilik edecektir. Çünkü diyerek sıraladığı hasletler bugün bütün insanlığın hasret duyduğu hasletlerdir. İşte O Hasletler 1. Hısım akrabanı gözetirsin 2. Aileni korursun 3. Herkese doğru yolu gösterirsin 4. Yetimi gözetir doyurursun 5. Sözün en doğrusunu söylersin 6. Emanete ihanet etmezsin 7. Felakete maruz kalmışlara yardıma koşarsın 8. Fakir fukaraya yardım edersin 9. Herkese karşı zarif ve ince ruhlu davranırsın. (Buhârî, Bedyü'l-Vahy 1.) Dinin kişilerin hayatında ve toplum bünyesinde tesis etmek istediği ahlaki ilkeler de bunlar değil mi?
Muhabir: Yaşar Sarı