Türkiye, 1960'lı yılların sıcak bir Ağustos gününde, adeta filmlerden fırlamış bir figürle tanıştı: Necdet Elmas. Türkiye'nin ilk gangsteri kabul edilmektedir.

Zorlu bir geçmişe sahip olan Necdet Elmas, Konya'da dünyaya geldi ve yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Ancak 12 yaşında evini terk ederek hayatının zorlu mücadelesine başladı. Farklı sektörlerde çalışarak geçimini sağlamaya çalıştı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başladı, ancak eğitimini ikinci sınıfta bırakma kararı aldı. Bir süre memurluk yapmasının ardından, yaşadığı acı bir kayıp sonrasında hayatında radikal bir değişiklik yaşandı. Yedi yaşındaki sevgili çocuğunu kanser nedeniyle kaybetmesi, Necdet Elmas'ı yaşa dışı işlere yönlendiren bir döneme işaret etti.

İLK HIRSIZLIĞINI ARABA ÇALARAK YAPTI

İlk banka soygunu.. Necdet Elmas'ın film gibi hikayesi Necdet Elmas'ın çaldığı ilk araba

Yoksul bir ailenin çocuğu olarak Konya'da dünyaya gelen Elmas, 12 yaşında evini terk etti ve hayatının ilk hırsızlık deneyimini Chevrolet marka bir araba çalarak yaşadı.

Kütahya’da kazalar resmen ‘geliyorum’ demiş Kütahya’da kazalar resmen ‘geliyorum’ demiş

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni ikinci sınıfta bırakan Elmas'ın hayatı, yedi yaşındaki çocuğunu kanser nedeniyle kaybetmesiyle karanlık bir döneme girdi. Bu acı kayıptan sonra yaşadığı travma, onu yaşa dışı işlere sürükledi. Bir dönem memurluk yapan Elmas, hapishane kaçkını olarak hayatına devam etti.

"BEN İŞÇİNİN PARASINI ÇALMAM"

İlk banka soygunu.. Necdet Elmas'ın film gibi hikayesi Necdet Elmas, Türkiye'nin ilk gangsteri olarak anılmaya başlandığında, Çemberlitaş'taki Buğday Bankası'nda gerçekleştirdiği soygunla adını tarihe altın harflerle yazdırdı. İlk banka soygununu 7 Temmuz 1961'de gerçekleştiren Elmas, basının ve halkın ilgisini çekmeyi başardı. "The Gangbuster of İstanbul" imzasıyla gazetelere gönderdiği mektuplarda, polisi alaycı bir üslupla kendisini yakalayamamalarını eleştirmesi ile, Elmas bir efsaneye dönüşmeye başlamıştı. Asıl çıkışını, 18 Ağustos 1961'de Polis Karakoluna 30 metre uzaklıkta bulunan  İş Bankası Kazlıçeşme şubesini soyarak yaklaşık 166 bin lira çalmasıyla yaptı. Elmas'ın soygun sırasındaki eğitimli kişiliği, kullandığı dil, giyim tarzı ve Chevrolet arabasıyla yakalanan ilgi, adeta Hollywood filmlerini aratmıyordu.

700 KİŞİLİK BİR EKİP TARAFINDAN YAKALANDI

Necdet Elmas, polis ve askerlerin yoğun çabalarına rağmen bir türlü yakalanmıyor, hükümeti ve emniyeti adeta rezil ediyordu. Hükümet, onu yakalayana 100 bin lira para ödülü koydu, ancak Elmas, polislerle alay eder gibiydi. Kendisini yakalayanlar arasında 700 kişilik bir polis ve askeri güvenlik birimiyle Cumhuriyet Gazetesi'nin özel ekibi de vardı.

İlk banka soygunu.. Necdet Elmas'ın film gibi hikayesi Yakalandığı sırada Necdet Elmas. Gülüyor ve çok soğukkanlı

Necdet Elmas'ın asıl çıkış noktası, sadece soygunlarla değil, sergilediği olağanüstü tavırlarla da öne çıkıyordu. Mahkemede yaptığı ilginç savunmalar, hapishane döneminde gösterdiği değişim ve mahkeme salonunda sergilediği olağanüstü tavrı, onu sıradan bir soyguncudan öteye taşıyordu.

Hollywood filmlerini aratmayan bu hikaye, Necdet Elmas'ın bir dönemin asi çocuğu olarak yükselip, polis ve hükümetle alay ettiği dönemi ve sonrasında hapishanedeki dönüşümünü içeriyor. Beşiktaş Belediyesi'nin tahsis ettiği büfede işletmecilik yaparak hayır işlerine katkıda bulunan Elmas, Türkiye'nin hafızasında ilginç bir iz bırakarak 2017'de hayata veda etti.

Bu destan, Türkiye'nin ilk banka soygunu ve ardındaki renkli hayatıyla, Necdet Elmas'ın ismini unutulmaz kılıyor. Günümüzde ise hala sürmekte olan bir büfe sırrını koruyor, belki de bir gün tekrar gizemli bir şekilde sahneye çıkacak. Sizce bu hikayenin başrolünü kim canlandırabilir?

Muhabir: Eray Özden Akça