Hidrojen sülfür, kimyasal formülü H2S olan renksiz bir gazdır. Bu gazın belirgin bir çürük yumurta kokusu vardır ve zehirleyici bir özellik taşır. Hidrojen sülfür, ilk olarak 1796'da C. Louis Berthallet tarafından bileşiği oluşturan elementlerin tayin edilmesiyle keşfedilmiştir.

HİDROJEN SÜLFÜR'ÜN ÖZELLİKLERİ

Formül: H2S

Hidrojen sülfürün kimyasal formülü H2S şeklindedir.

Kaynama Noktası: -60 °C

Hidrojen sülfürün kaynama noktası -60 °C'dir.

Erime Noktası: -85,5 °C

Erime noktası -85,5 °C olarak belirlenmiştir.

Molar Kütle: 34,082 g/mol

Molar kütle değeri ise 34,082 g/mol olarak hesaplanır.

Yoğunluk: 1,36 kg/m³

Hidrojen sülfürün yoğunluğu 1,36 kg/m³'tür.

Kütahya'da OSB yolunda yine yaralamalı kaza Kütahya'da OSB yolunda yine yaralamalı kaza

Hidrojen sülfür, oldukça güçlü bir zehir olup, 10-5'lik bir konsantrasyonda bile kokusu hissedilebilir. Sıvılaştırılmış hidrojen sülfür elektriği iletmez. Bu gaz, hava ile karışımında %4,5 ila %45,5 arasındaki konsantrasyonlarda patlayıcı özellik gösterir. Ayrıca, kaynama noktasında yoğunluğu 0,993'tür ve havadan daha ağırdır. Hidrojen sülfür, suda ve alkolde çözünme özelliğine sahiptir. Bu gaz, az miktarda petrolde, kaplıcalarda ve doğal gaz kuyularında bulunabilir.

Laboratuvarlarda hidrojen sülfür, demir sülfür üzerine hidrojen klorür etki ettirilerek elde edilebilir. Saf hidrojen sülfür elde etmek için ise kalsiyum veya baryum, sülfür ile reaksiyona sokularak oluşturulabilir.

Ayrıca, 2015 yılında yüksek basınç altında (-70 °C) hidrojen sülfürün süper iletkenlik gösterdiği keşfedilmiştir. Bu özellik, hidrojen sülfürü bugüne kadar bulunan en yüksek süperiletken dönüşüm sıcaklığına sahip yapar.

Muhabir: Talha Ünver