Herediter anjioödem, genellikle çocukluk dönemlerinde başlayan ve tekrarlayan ödemlerle kendini gösteren bir sağlık sorunudur.

Kaşıntı, ağrı ve gerginlik hissiyle birlikte ortaya çıkan bu hastalık, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşte, herediter anjioödem hakkında bilmeniz gerekenler ve belirtileri.

Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerekiyor Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerekiyor

Herediter Anjioödem Nedir?

Herediter anjioödem, deri ve iç organlarda asimetrik olarak yerleşen, ürtiker (kurdeşen) olmayan şişliklere (ödem) sebep olan bir hastalıktır.

Bu rahatsızlık, kaşıntı yerine ağırlık ve gerginlik hissi ile kendini gösterir. Alerjik hastalıklardan farklı mekanizmalarla ortaya çıkar ve genetik olarak aktarılabilir. C1 inhibitör adlı bir proteinin miktarının azalması veya işlevinin bozulması sonucu oluşur.

Herediter Anjioödem Belirtileri Nelerdir?

Herediter anjioödem belirtileri genellikle çocukluk döneminde başlar. Şiddeti, sıklığı ve etkilediği organlar hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Ödem, genellikle yüz, dudaklar, ağız, boğaz, soluk borusu, el-kol-bacak ve genital bölgede görülür. Ataklar bazı durumlarda birkaç gün sürebilir ve tedavi gerektirebilir. Belirtiler gebelik dönemlerinde daha şiddetli olabilir.

Herediter anjioödem belirtileri:

  • Vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik (yüz, dudaklar, ağız, boğaz, el, kol, bacak, genital bölge).
  • Karın ağrısı (kramp tarzında).
  • Bulantı ve kusma.
  • Nefes almada zorluk (nefes borusu tıkanıklığında).

Herediter anjioödem, özellikle üst solunum yollarında ödemle yaşamı tehdit edebilir. Gebelik dönemlerinde ataklar daha riskli olabilir. Hastalığın belirtileri, etkilediği organa bağlı olarak değişebilir ve karın ağrısı gibi belirtilerle tanı konulması zorlaşabilir.

Son yıllarda, anjioödem gelişiminde etkili olan faktörler üzerine yapılan araştırmalar devam etmektedir.

Muhabir: Eray Özden Akça