TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, yaptığı açıklamada, tarımsal üretime yönelik Hazine faiz destekli yatırım ve işletme kredilerinde yapılan düzenleme ile yurt içinde sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi için kredi limitlerinin 80 milyon liraya çıkarıldığını belirtti.
Güler, Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla sunulan bu kredilerin, hayvancılık, bitkisel üretim, meyve yetiştiriciliği ve tohumculuk gibi çeşitli alanlarda kullanılabileceğini ifade etti.
Yapılan düzenleme ile 31 Aralık 2026 tarihine kadar geçerli olacak finansman limitlerinin artırıldığını vurgulayan Güler, bu adımın tohumculuk sektöründeki büyüme ivmesini sürdürmeye katkı sağlayacağını dile getirdi. Güler'e göre, Hazine faiz destekli kredilerin bu sektörde kullanılabilirliği, Türkiye'nin tarım potansiyelini daha etkili bir şekilde değerlendirmesine olanak tanıyacak.
Bu gelişme, tohumculuk sektöründeki yatırımların artmasını teşvik ederek Türkiye'nin tarımsal üretimini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Güler, yatırım ve işletme kredisinin yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimine önemli katkı sağladığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
Bu kredi desteğinin devam etmesi ve limitlerin artması için uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz. Daha önce bizim sektörümüz için limit 35 milyon lira kadardı, tarımsal üretime dair Hazine faiz destekli yatırım ve işletme kredisi limitlerimiz yapılan düzenlemeyle yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi için 80 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca kapalı ortamda bitkisel üretimde yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan kullanımında kredi tutarı 100 milyon liraya kadar çıktı. Bu kredilerde yüzde 100'e kadar faiz indirimi uygulanabiliyor."Desteklerin tohumculuk sektörüne katkısı çok büyük" Son yıllarda tohumculuk sektöründe ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ve bunun üretim ve ihracat rakamlarına da yansıdığını belirten Güler, "Söz konusu kredi destekleri gibi desteklerin tohumculuk sektörüne katkısı çok büyük. Kredi üst limitlerinin 80 milyon liraya çıkarılmasıyla tohumculuk sektörümüzdeki büyüme ivmesi devam edecek." dedi.
Güler, üreticilerin girdi maliyetlerinin yükseldiğini de dile getirerek, artan kredi limitleriyle üreticinin aynı kalite ve verimlilikle üretim yapmaya devam etmesine katkı sağlandığına işaret etti.
Ülkede kaliteli ve yüksek verimli tohum kullanımının bitkisel üretimi artırdığını belirten Güler, şunları kaydetti:
Bu yıl bitkisel üretimde rekor kırıldı. Bitkisel üretimdeki artışlarda, verimli tohumların kullanılmasının etkisi göz ardı edilemez. Sektöre verilen, yatırım desteği başta olmak üzere, destekler ülkenin bitkisel üretiminin artmasına da katkı sağlayacaktır. Yapılan çalışmalar için Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı'mız İbrahim Yumaklı'ya teşekkür ederiz.AR-GE çalışmalarına finansman desteği yolda
Güler, kredi sayesinde mevcut işletmelerin yeni yatırımlar yapabileceğini ve sektöre yeni işletmelerin katılacağını söyledi.
Tohumculuk sektörünün gelişimi için sürekli AR-GE çalışmaları yapılması gerektiğinin altını çizen Güler, "Sektörümüzde AR-GE çalışmalarına da kredi sağlanması için girişimlerimiz sonuç vermek üzere. Yakın zamanda AR-GE çalışmaları için bir kredi de sağlanacak." diye konuştu.