Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan "Zimem Defteri" geleneği, Kırşehir’de hayırsever kadınlar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Bu geleneğe göre, ihtiyaç sahiplerinin bakkallarda biriken borçları ödeniyor. Kırşehir’in Bağbaşı Mahallesi'nde, Taliha Sin adlı hayırsever bir kadın, borcu olan vatandaşların borçlarını ödeyerek bu geleneği sürdürüyor. Ödeme yapılan bakkalın kapısına, “Hayırsever kadınlar tarafından bu bakkaldaki ihtiyaç sahiplerinin borçları kapatılmıştır.” yazısı asıldı.
"DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR"
Taliha Sin, 6 yıl önce "Damlaya damlaya göl olur" sloganıyla hayırsever kadınlardan destek alarak çalışmalarını hızlandırdığını söyledi. Sin, her geçen yıl maddi desteğin artmasından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Zimem defteri geleneği, ihtiyaç sahiplerini rencide etmeden, yardımları en düzgün şekilde yapmayı amaçlıyor.
Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan bakkalda, hayırsever kadınlar adına yapılan ödeme sonrası, işletmeci Ömer Kıraçlı da açıklamalarda bulundu. Kıraçlı, geçtiğimiz sene de benzer yardımlar yapıldığını hatırlatarak, “Geçen sene de gelmişlerdi. Hatta 2-3 gün önce yardıma muhtaç bir ablamız gelip, hayırseverleri sormuştu. Geldiklerinde çok mutlu oldular. Allah razı olsun, bu sefer de geldiler” dedi.
HAYIRSEVER KADINLAR, 7 MAHALLEDEKİ BORÇLARI ÖDEDİ
Hayırsever kadınlar, bu yıl Bağbaşı, Kındam, Çukurçayır, Bahçelievler, ve Güldiken mahallelerinde toplam 7 bakkaldaki ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödeyerek, onların bayramlarını mutlu bir şekilde geçirmelerine yardımcı oldular. İşletmeci Lokman Azılı, ihtiyaç sahibi, kirada oturan ve çocuklu bir ailenin borcunun tamamının kapatıldığını belirtti. Azılı, hayırsever kadınlara teşekkür ederek, bu tür yardımların çok değerli olduğunu vurguladı.
GELENEK DEVAM EDİYOR
Kırşehir'deki bu gelenek, ihtiyaç sahiplerinin göğüslerini rahatlatan bir yardım olmanın ötesinde, toplumsal dayanışmanın önemli bir örneğini sergiliyor. Osmanlı’dan gelen bu güzel geleneğin, Kırşehir’deki hayırsever kadınlar tarafından yaşatılması, hem maddi anlamda hem de manevi anlamda büyük bir anlam taşıyor. Bu yardımlar, hem toplumda farkındalık yaratıyor hem de insanların birbirine yardım etme duygusunu güçlendiriyor.