UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü çini ustası Hamza Üstünkaya’nın Dumlupınar Üniversitesi’ndeki atölyesi açıldı.
Kütahya’nın yetiştirdiği dünyaca ünlü sanatçılardan biri ve UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık gördüğü çini ustası Hamza Üstünkaya’nın çalışmalarını yapması ve gençlere çini sanatını aktarması için Dumlupınar Üniversitesi tarafından Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi’nde Hamza Üstünkaya Çini Tasarım ve Uygulama Atölyesi kuruldu.
Belediye Başkanı Alim Işık ve il protokolü, Hamza Üstünkaya’nın çinilerinin ve şiirlerinin bulunduğu sergiyi gezerek eserleri tek tek inceledi.
“BİRÇOK ALANDA SANATI VE SANATÇISI BOL OLAN BİR ŞEHİRİZ”Kütahya’nın UNESCO tarafından zanaat ve halk sanatları alanında Yaratıcı Şehir Ağı’na girdiğini hatırlatan Işık, bu ünvanının alınmasında sanatçıların önemine dikkat çekti.
Işık, “Bu ünvanı alırken uluslararası tescil diyeceğimiz bu diplomayı kazanırken aramızda bulunan çok değerli sanatçılarımızın dışında buraya gelemeyen, yıllarca bu şehirde sanatı, kültürü yaşatmış birçok hemşehrimizin katkısı ve emeği dikkate alınarak bu tescil yapıldı. Arkasından da 2020 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü üstadımıza, büyüğümüze, ağabeyimize nasip eyledi. O da Türkiye’de bu ödülü alan 8-9 kişiden biri. İyi veya kötü ülkemizde ya da dünyada birçok güzelliği görüyoruz ama bu şehrin güzelliğini hiçbir yerde bulamıyoruz. Çok çeşitli alanda sanatı ve sanatçısı bol olan bir ilin Belediye Başkanı olmak gibi onurlu bir görevi Rabbim bizlere nasip etti. Biz de bundan mutluyuz.” ifadelerini kullandı.
UYSAL: ÜSTÜNKAYA, DPÜ'YE DEĞER KATACAKDPÜ olarak bilimin, teknolojinin, sanatın ve sporun merkezi olmak istediklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, eğitim için bu konuyu önemsediklerini belirtti.
Öğrencinin sanata, spora yönlendirildiği bir üniversite hayal ettiklerini bildiren Uysal, şöyle devam etti: “Bu hedefe de güvenle yürüyoruz. Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası yarışmalarda aldığı başarılar medyaya yansıdı. Dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’te çok önemli iki alanda birinci olduk. Bu başarıların arkasında emek ve çalışma var. Sanat çok önemli. Sanatla uğraşandan zarar gelmez. Sanat ruhtaki güzelliğin dışa yansımış halidir. Öğrencilerimizi ve insanlarımızı korumak için, suç oranlarını düşürmek için her insanın bir uğraşı, sanatı olması lazım. Hamza Üstünkaya’ya elimizden gelen fiziki imkânları tahsis etmeye çalıştık. Kendisi DPÜ’ye değer katacak.”
DEMİR: KURUMLARIMIZ İNSANA YAŞARKEN DEĞER VERİYOR
Böyle bir açılışta yer almaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Vali Vekili Mustafa Demir, “Memnuniyetle görüyorum ki, bütün kurumlarımız yaşarken insanlarımıza değer veriyor. Bu Kütahya’mızın en önemli maharetlerinden bir tanesi. Bizler de bu imkânları sunarak yeni Hamza Üstünkaya’ların yetişmesine vesile olmak istiyoruz.” diye konuştu.
“7 BİNİN ÜZERİNDE ÇİNİ DESENİ YAPTIM”Katılımcılara teşekkür ederek söz alan çini sanatçısı Hamza Üstünkaya, bugünlere adım adım geldiğini belirterek her gün bir ya da iki çini deseni yapmaya devam ettiğini anlattı.
Üstünkaya, şunları kaydetti: “Yaptığım çini deseni 7 bini aştı ve ilk kitabım Kültür Bakanlığı’ndan çıktı. Burada büyük bir çini tabak var. Onu cumhurbaşkanımıza götüreceğim ve Allah nasip ederse o 7 bin desenin basılmasını isteyeceğim. Bunların bütün dünyaya faydası olacak. Bunların karşılığında para, pul da istemedim. Benim buradaki çabam, çabalamam bütün sanatçılara, talebelere sadakam olsun. 4 bini aşkın da şiirim var, içerisinde nasihatlerde var. Bir kısmını burada seçip sergiledik. Bu imkânı vana veren, bugünleri gösteren herkesten Allah bin kere razı olsun, herkese çok teşekkür ediyorum.”