Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gökyüzünde Görülen Işık Kümesi Uzay Çöpü Olabilir

Uzmanlar, dün akşam İstanbul ve pek çok ilde gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesinin bir göktaşı değil, uzay çöpü olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar, dün akşam İstanbul

Uzmanlar, dün akşam İstanbul ve pek çok ilde gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesinin bir göktaşı değil, uzay çöpü olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Dün akşam saatlerinde İstanbul’da gökyüzünde görülen parlak ışık kümesi, aşağıya doğru süzülerek kayboldu. Bu şaşırtıcı anları izleyen vatandaşlar, cep telefonu kameralarıyla ışık kümesini kaydetti.

Uzmanlardan Açıklamalar

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, gökyüzünde görülen 3-4 parlak ışık kümesinin arka arkaya dizilmiş halde görüldüğünü belirtti. Esenoğlu, “Sürekli gözüktüğü için metal cinsi olabilir. Önde olan daha büyük ve kalkan görevi gördüğü için parlak gözüküyor. Bu durum doğal bir göktaşı değil, uzay çöpü olabilir. Uzay çarpışmalarından serbest kalmış parçalar, roket yakıtları, vida bile olabilir,” dedi.

Esenoğlu, ışık kümesinin düşüşünün uzun sürdüğünü ve göktaşı hızında olmadığını vurguladı. Düşen parçaların bulunması halinde ne olduğunun tam olarak belirlenebileceğini ekledi.

Göktaşı Değil, Uzay Çöpü

Türk Astronomi Derneği Üyesi Astronom Duygu Esendemir, İstanbul ve diğer illerden gelen görüntülerin incelendiğini ve ışık kümesinin bir uzay çöpü veya yörüngede dolanan bir uydunun parçaları olabileceğini düşündüklerini belirtti. Esendemir, “Bir göktaşı atmosfere girdiğinde sürtünme ve basınç gibi nedenlerden dolayı hızla yanarak yoluna devam eder. Ancak dün gözlenen olayda, cismin göktaşı gibi hızlı ilerlemediği ve parça parça daha yavaş ilerlediği görülüyor,” dedi.

Rus Uydu Parçalanması

Esendemir, 26 Haziran’da Rus gözlem uydusu RESURS-P1’in parçalandığını ve bu parçalanmanın 100’den fazla enkaz oluşturduğunu hatırlattı. Bu enkazın atmosfere girerek Türkiye semalarında görüldüğünü ve yüzlerce kilometreye yayılan bir alanda farklı illerde gözlemlenebildiğini ifade etti.