Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gereksiz antibiyotik kullanımı direnç gelişimini olumsuz etkiliyor

Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi

Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, antibiyotiklerin gereksiz kullanımının ciddi sorunlara neden olduğunu, bu sorunların en önemlilerinden birinin antibiyotik direncinin gelişmesi olduğunu belirtti.

Ergönül,  enfeksiyonlara ve antimikrobiyal direnç gelişimine neden olan faktörlere odaklandıklarını ifade etti.

Bu iki ana konunun, dünyanın da uğraştığı enfeksiyon hastalıkları açısından önemli olduğunun altını çizen Ergönül, “Bu konularda erken tanı sistemleri, tanı testleri, alternatif ilaç çalışmaları ve klinik çalışmalar yapmaktayız ve toplumda problem olan konulara çözüm önerileri getirmekteyiz. Bunu diğer meslektaşlarla paylaşıp bilinçlendirecek şekilde aydınlatma çalışmaları ve bilgilendirme faaliyetleri yürütmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Kovid-19 salgını sonrasında, influenza A’nın yeniden önem kazandığına işaret eden Ergönül, RSV ve Rhino virüsü gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüslerin öne çıktığına dikkat çekerek, enfeksiyonların yine öncelikli sorunlar arasında yer aldığını belirtti.

Ergönül, “Kasım ve aralık aylarında influenza enfeksiyonlarında bir artış gözlemliyoruz. Öncelikli olarak Kovid-19 salgını vardı. Ancak şu anda özellikle şubat ve mart aylarında influenza B vakalarında bir artış gözlemleniyor. Kovid-19 enfeksiyonları halen mevcut olsa da, belirtmek gerekir ki aşısı olmayan bireylerde daha sık görülüyor.” şeklinde konuştu.

Enfeksiyon hastalıklarının genellikle ileri yaş bireyleri, çocukları ve bağışıklık sistemi zayıf olanları daha fazla etkilediğini belirten Ergönül, bu grupların aynı zamanda aşılanma açısından önemli bir hedef kitle olduğunu vurguladı.

Gereksiz antibiyotik kullanımı

“Enfeksiyon hastalıkları uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden oluyor”

Ergönül, enfeksiyon hastalıklarının uygun şekilde tedavi edilmediği durumlarda ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabileceğini vurgulayarak, şu sözleri dile getirdi:

“Örneğin, bu kişiler yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalabilir veya hastane yatışları gerekebilir. Hastanede tedavi gören bireyler arasında özellikle aşı olmayanların Kovid enfeksiyonlarından daha fazla etkilendiğini, bu nedenle yoğun bakım ihtiyacı duyduklarını ve hatta hayatlarını kaybettiklerini gözlemliyoruz. Salgın sürecinde olduğu gibi bugün de aşılar hayati öneme sahip. Influenza aşısı da büyük bir önem taşıyor.”

Ergönül, antibiyotiklerin gereksiz kullanımının ciddi sorunlara neden olduğunu, bu sorunların başında antibiyotik direncinin geliştiğini belirtti.

Türkiye’nin antibiyotik tüketiminde üst sıralarda yer aldığını ve buna bağlı olarak direnç gelişiminin yüksek olduğuna işaret eden Ergönül, “Antibiyotik kullanan kimselerde yan etkiler ortaya çıkıyor. Bu yan etkiler de çok çeşitli. Gereksiz antibiyotik tüketimin azalması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ergönül, etkenin bakteri olduğu durumlarda antibiyotik kullanımının gerekliliğine işaret ederken, etkenin virüs olduğu durumlarda antibiyotik kullanımının etkili olmayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Üst solunum yolu enfeksiyonlarında en yaygın etkenler virüslerdir ve bu nedenle antibiyotikler etkili olmazlar. Son enfeksiyonların yüzde 80’i veya daha fazlası virüslerden kaynaklanır. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak önemlidir.”

 

KAYNAK – AA