Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Finans sektöründe cinsiyet eşitliği adımları hız kazanıyor

Türk finans sektöründe artan

Türk finans sektöründe artan sayıda kadın lider, hemcinslerine ilham kaynağı olurken, şirket politikalarında uyguladıkları stratejilerle kadın çalışanların sayısını artırıyor.

IMF’nin yayımladığı bir araştırmaya göre, dünya genelinde iş hayatına katılan erkeklerin oranı yüzde 72 iken, kadınların oranı yüzde 47 seviyesinde bulunuyor.

Mevcut yasaların eksikliği, hizmetlere eşit olmayan erişim ve ayrımcı tutumlar, kadınların iş gücüne katılımını kısıtlayan önemli etkenler arasında yer alıyor. Kadınların iş gücüne katılımının artmasıyla birlikte devam eden dönemde gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 8 artması bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 verilerine göre, kadınların iş hayatında yer alma oranı yüzde 35,1 iken, erkeklerde bu oran yüzde 71,4 seviyesine yükseliyor.

Finans sektörü, genellikle erkek egemen bir alan olarak bilinirken, kadın liderlerin sektörde yer alması, şirket politikalarında cinsiyet dengesinin değişmesine ve kadın yöneticilerin artarak daha fazla söz sahibi olmasına olanak tanıyor.

QNB Sigorta Genel Müdürü Pınar Kuriş, yüzde 53’lük oran ile sigorta sektörünün Türkiye’de kadın istihdamının en yüksek sektörlerinden biri olduğuna dikkati çekerek “Kadın istihdamının artması ve kadın yönetici gelişiminin sağlanması konusunda önemli bir role sahip. Şirket olarak yüzde 67 olan kadın çalışan oranımız ile sektör ortalamasının da üzerinde bir kadın istihdamı sağlıyoruz. Bugün, yüzde 51 kadın yönetici oranıyla hedeflediğimiz değere oldukça yakınız. Bu başarıyı, fırsat eşitliğine yaptığımız yatırımların bir sonucu ve doğru yolda olduğumuzun bir kanıtı olarak görüyoruz.”diye konuştu.

Fırsat eşitliği kapsamında uygulanan çalışmalara değinen Kuriş, maaş politikalarının cinsiyetten bağımsız ilerlediğini, çalışanlara verilen özel sağlık sigortası hakkından eş ve çocukların da faydalandığını, özel ve iş yaşamı dengesinin daha rahat sağlanabilmesi için doğum izni sonrası ofise dönüş sürecinin evden çalışma ile desteklendiğini söyledi.

“Kadın liderler basmakalıp yönetim biçimine sırtlarını dönmeli”

Çalışma hayatında kadın ve erkeklerin farklı yetenekleri ile birbirlerini dengelediklerini vurgulayan Kuriş, kadınların finans ve risk yönetimi alanlarına farklı bakış açıları getirdiklerini ve güçlü iletişim becerileri sayesinde fark yarattığını belirtti.

Kadınların önündeki en büyük engelin ön yargılar olduğunu söyleyen Kuriş sözlerine şöyle devam etti:

Bu ön yargıların kariyer yolculuklarındaki başarıları gölgelemesine izin vermemeliler. Kadın liderlerin çoğu, oyunun kurallarını erkekler tarafından karar verilen ortamlarda, kritik başarı faktörü gibi sunulan davranışları benimsemek durumunda kalabiliyorlar. Bu noktada, kadın liderlerin kendi karakterlerini liderliklerine yansıtmalarını ve basmakalıp liderlik ve yönetim biçimlerine sırtlarını dönmelerini tavsiye ediyorum.

Kuriş, kadınların sigorta sektöründeki rollerinin ve katkılarının, sektörün sürdürülebilirliği ve başarısı için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle, kadınların sektörde daha fazla temsil edilmesi ve desteklenmesinin önem taşıdığını söyledi.

 

KAYNAK:AA