Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eski maden alanları ağaçlarla donatılıyor

Kazanılan bilgilere göre, orman

Kazanılan bilgilere göre, orman sayılan bölgelerde yapılacak uygulamalar, Orman Kanunu’nun 16’ncı maddesi kapsamında değerlendirilmektedir.

Devlet ormanlarında madencilik faaliyetleri için izinler, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsat ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlanan ÇED belgesine dayanmaktadır. Bu izinler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir.

İzin verilen maden sahalarında faaliyetler tamamlandığında, rehabilitasyon projesine göre rehabilitasyonun da tamamlanması gerekmektedir. Maden sahalarındaki rehabilitasyon evrelerinin kontrolleri, Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Orman Genel Müdürlüğü, “Maden Sahaları Rehabilitasyonu Eylem Planı” kapsamında, arazi yapısının bozulduğu bölgelerin ıslah edilerek doğaya kazandırılması çalışmalarını sürdürmektedir.

Terk edilmiş maden sahalarındaki kalıntılar, rüzgar ve su erozyonu tehlikesine açık olmaları nedeniyle insan sağlığı ve biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyebilir. Bu sahalarda işletme faaliyeti başlamadan önce, verimli üst toprak katmanının sahadan çıkarılması nedeniyle toprak verimi düşmektedir.

Ekonomik, ekolojik ve estetik bitkilerin, terk edilmiş maden sahalarında ekosistem dengesini yeniden sağlamak amacıyla dikilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, çalışmalara bozuk arazi yapılarının düzeltilmesi ve organik toprak ıslahıyla başlanması önemli faaliyetler arasında yer almaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki eski maden sahalarında gerçekleştirdiği çalışmalarla örnek teşkil etmektedir.

Örneğin, Siirt Orman İşletme Müdürlüğü idaresindeki Eti Bakır İşletmesi’nin eski maden sahasında gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmaları, toprak doldurma işlemi, arazi düzeltmesi, bitkisel toprak serimi ve fidan dikimiyle 63,66 hektarlık alanda başarıyla tamamlanmıştır. 2018-2022 yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında bu sahaya 700 bin fidan dikimi yapılmıştır.

Ayrıca, Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar, Trabzon’un Tonya ilçesi Kalınçam Köyü’ndeki 2,2 hektar maden sahasında lavanta ve bölgenin florasında doğal olarak bulunan “silene compacta” türünün büyüme ve gelişimini içermektedir.

Arazi ıslahı için düşük maliyetli organik atıkların kullanıldığına dikkat çekilmektedir.

Orman sayılan alanlarda 31 Temmuz itibarıyla 21 bin 588 madencilik faaliyetine izin verilmiştir. Bu alanlar, ülke genelindeki ormanlık bölgenin binde üçünü oluşturmaktadır.

Genel Müdürlük, 2008-2023 yılları arasında toplam 14 bin 470 hektar alana, yaklaşık 7 milyon fidan dikimi gerçekleştirerek rehabilite faaliyetlerini başarıyla yürütmüştür.