Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzurum’da Mobilya Fabrikasından Enerji Bağımsızlığı

Erzurum’da faaliyet gösteren bir

Erzurum’da faaliyet gösteren bir mobilya fabrikası, yenilikçi bir yaklaşımla enerji üretimini çevre dostu ve ekonomik bir şekilde gerçekleştiriyor.

Genç girişimci Sefa Yalçın tarafından işletilen fabrika, elektrik enerjisi ve ısınma ihtiyacını güneş enerjisi ve atık talaşlarla karşılıyor. Bu yenilikçi enerji sistemi sayesinde, işletme yılda 1.5 milyon lira tasarruf sağlıyor.

Aziziye ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulu olan fabrikanın sahibi Sefa Yalçın, 2022 yılında artan enerji maliyetleri ile mücadele etmek için sürdürülebilir bir enerji kaynağı arayışına girdi. Yapmış olduğu araştırmalar sonucunda, elektrik enerjisi ihtiyacını güneş enerjisi ile, ısınma ihtiyacını ise mobilya üretimi sırasında oluşan talaş atıklarından karşılayabileceğini keşfetti.

Yalçın, çatısına kurduğu 2 bin metrekarelik güneş panelleri sayesinde yılda 1.5 milyon lira tasarruf sağlıyor ve ürettiği fazla enerjiyi elektrik dağıtım şirketine satarak gelir elde ediyor.

Aynı yıl içerisinde, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nden (KOSGEB) aldığı destek ile işletmesine kurduğu sistem sayesinde, talaş atıklarını da ısınma için kullanmaya başladı.

Yalçın, bu yenilikçi enerji sistemleri için yaklaşık 10 milyon lira harcadığını ancak yıllık olarak 2 milyon liradan fazla tasarruf sağladığını belirtiyor. Yalçın, doğal gaz fiyatlarının sürekli değiştiğini ve bu sistem sayesinde her ay 150-200 bin lira tasarruf edebildiğini ifade ediyor.

Mobilya Fabrikasından Enerji Bağımsızlığı

Doğal gaz kullanmamalarının ülke ekonomisine ve çevreye katkı sağladığını da vurguluyor.

Fabrikada kullanılan makinelerin toz toplama özelliği sayesinde, oluşan talaşlar toplanıp özel tasarlanmış bir siloya depolanıyor. Kış aylarında bu talaşlar özel tasarlanmış kazanlarda yakılarak sıcak su elde edilir ve böylece fabrikanın ısınma ihtiyacı karşılanır. Bu yöntemle doğal gaza bağımlı olunmamış olurken atıkların da değerlendirilmesi sağlanır.

Sefa Yalçın, yaz aylarında fazla ürettikleri güneş enerjisini de sattıklarını ve elde ettikleri gelirin ayda 50-100 bin, yılda ise 300-500 bin lira arasında değiştiğini söylüyor. Bu sayede sadece enerji tasarrufu yapmakla kalmıyor, aynı zamanda enerji üretimi ile gelir elde ediyor.

Bu yenilikçi yaklaşım ve sürdürülebilir enerji üretimi, Sefa Yalçın’ın tüm sektördeki meslektaşlarına örnek oluyor.

Ayrıca, KOSGEB desteği sayesinde maddi anlamda da desteklenen bu projenin, çevre dostu ve ekonomik enerji üretimi konusunda önemli bir örnek teşkil ettiği belirtiliyor. Böylece işletme, sadece enerji maliyetlerinden tasarruf etmekle kalmıyor, aynı zamanda çevreye daha az zarar veriyor ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturuyor.