ABD'de gerçekleştirilen bir araştırma, erken gençlik döneminde yoğun stres yaşayan bireylerin, ilerleyen yaşlarda kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Güney California Üniversitesi'ne bağlı Çocuk Sağlığı Çalışmaları kapsamında 13 ila 24 yaşları arasındaki 276 katılımcının verileri incelendi. Katılımcılar, stres seviyelerine göre "sürekli yüksek stres", "zaman içinde azalan stres", "zaman içinde artan stres" ve "sürekli düşük stres" olmak üzere 4 gruba ayrıldı.

Obezite tedavisinde bütüncül yaklaşım şart Obezite tedavisinde bütüncül yaklaşım şart

Stresin Etkileri

Araştırmacılar, yüksek stres seviyesine sahip bireylerin ilerleyen yaşlarda daha fazla kilo aldığını, obezite riskinin arttığını ve dolayısıyla kalp hastalıklarına yakalanma olasılıklarının yükseldiğini belirledi. Ayrıca, bu kişilerin ilerleyen yaşlarda damar sağlığının kötüleştiği ve tansiyonlarının yüksek olduğu tespit edildi.

Stres Yönetiminin Önemi

Araştırmanın yazarlarından Güney California Üniversitesi Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Fanqi Guo, "Bu çalışma, bize erken yaşlarda stres yönetiminin, koruyucu sağlık davranışı olarak önemini gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Araştırmanın sonuçları, bulguların "American Heart Association" dergisinde yayımlandığını gösterdi. Bu da erken yaşlarda stresin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini vurgulayan önemli bir araştırma olarak dikkat çekti.

Muhabir: Bünyamin Doğan