Denizli’de 15 yaşındaki çocuk kazara arkadaşını vurdu
Denizli’de 15 yaşındaki çocuk kazara arkadaşını vurdu
İçeriği Görüntüle

Afyonkarahisar’da yaşayan 56 yaşındaki dört çocuk annesi Nihal Balık, herhangi bir şikayeti olmamasına rağmen geçen yıl sağlık kontrolü için aile hekimine başvurdu.

Aile hekiminin yönlendirmesiyle Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de genel sağlık taraması yapılan Balık’ın memesinde bir kitle tespit edildi.

Yapılan tetkiklerin ardından meme kanseri teşhisi konulan Balık, erken teşhis sayesinde hemen tedaviye alındı. Ameliyat ve yaklaşık altı ay süren ışın tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

Erken Teşhis, Afyonkarahisarlı Kadının Hayatını Kurtardı (2)

“BU BENDE OLMAZ DEMESİNLER”

Hastalığın teşhis sürecinde yaşadığı şaşkınlığı anlatan Nihal Balık, düzenli sağlık kontrollerinin önemine dikkat çekti.

“Doktor mememde küçük bir leke gördüğünü söyleyince şok oldum. Hiç ağrım yoktu, hiçbir belirti hissetmemiştim,” diyen Balık, erken tanının hayatını kurtardığını ifade etti.

Moralini yüksek tutarak tedavi sürecini atlatan Balık, “Herkese kontrollerini yaptırmasını öneriyorum. Hiç kimse korkmasın, ‘bu bende olmaz’ demesinler. Erken teşhisle hastalığı yendim,” dedi.

Erken Teşhis, Afyonkarahisarlı Kadının Hayatını Kurtardı (3)

KETEM’DE ÜCRETSİZ TARAMA İMKANI

KETEM’de görevli Dr. Belgin Abacı, merkezde meme, kolon ve rahim ağzı kanserine yönelik ücretsiz taramaların yapıldığını belirtti.

“Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken teşhis hayat kurtarır,” diyen Abacı, özellikle 40-69 yaş arası kadınlarda yılda bir mamografi çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Abacı, “Şikayet olsun ya da olmasın, her yıl klinik meme muayenesi yapıyoruz. Kadınlara kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır, bunu da öğretiyoruz,” diye konuştu.

Erken Teşhis, Afyonkarahisarlı Kadının Hayatını Kurtardı (1)

ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Uzmanlar, meme kanserinde erken tanının tedavi başarısını büyük ölçüde artırdığını belirtiyor.

Düzenli kontrollerin, özellikle risk grubundaki kadınlar için büyük önem taşıdığını dile getiren hekimler, toplumda kanser tarama bilincinin yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Nihal Balık’ın hikayesi ise, rutin bir kontrolün bile hayat kurtarabileceğini bir kez daha gösteriyor.

Kaynak: AA