Çorum'un Sungurlu ilçesinde, doğuştan duyma ve konuşma engelli olan 71 yaşındaki Zeki ve 69 yaşındaki Battal Ambarkütükoğlu kardeşler, 1940'lı yıllarda köylerinde babalarından öğrendikleri demircilik mesleğini 55 yıldır birlikte yapıyor. 1970 yılında ilçede ilk dükkanlarını açan kardeşler, hala tarım aletleri üretmeye devam ediyor.

Zeki Ambarkütükoğlu, yaptığı açıklamada, 60 yıldır sürdürdüğü mesleği çocuklarına öğretmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Ayrıca, ürettikleri aletlerle Türk çiftçisine hizmet etmenin kendisini gururlandırdığını belirtti.

Duyma Ve Konuşma Engelli Iki Kardeş, 55 Yıldır Demircilik Yapıyor 1

DEMİRCİLİKTE TEKNOLOJİK GELİŞMELER

Battal Ambarkütükoğlu ise, demircilik işinin yıllar içinde değiştiğini ifade etti. İlk başlarda perçinleme yöntemiyle yapılan işin, artık kaynakla yapıldığını söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle işleri daha kolay yapabildiklerini de belirten Ambarkütükoğlu, insan gücünün önemini vurguladı.

Zeki ve Battal Ambarkütükoğlu'nun oğlu, Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhan Ambarkütükoğlu da, ailelerinin yaklaşık 80 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü anlattı. Babasının ve amcasının, demircilik sanatının tüm inceliklerine hakim olduğunu ve hala çevredeki çiftçilere hizmet verdiklerini ifade etti.

En sağlıklı ekmek hangisi? Yıllardır bilinen yanlış ne? En sağlıklı ekmek hangisi? Yıllardır bilinen yanlış ne?

Duyma Ve Konuşma Engelli Iki Kardeş, 55 Yıldır Demircilik Yapıyor 2

ENGELLERİNE RAĞMEN BAŞARI

Duyma ve konuşma engeline rağmen, Zeki ve Battal Ambarkütükoğlu kardeşler, demircilik mesleğini başarıyla sürdürüyor. Ambarkütükoğlu, "Onlar için engel yok. Kendi emekleriyle bu noktaya geldiler" diyerek, kardeşlerin işaret diliyle birbirleriyle iletişim kurarak çalıştıklarını belirtti.

Bugün, geleneksel yöntemlerle ürettikleri tarım aletleriyle çiftçilere hizmet veren bu iki kardeş, mesleklerini gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya devam ediyor.

Kaynak: AA