Egzama tedavisinde öncelikle ıslak pansumanlar, lokal kortikosteroidli pomadlar ve kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Ayrıca, deriyi güçlendirmek ve atak sıklığını azaltmak için bariyer kremleri, nemlendiriciler, egzama eldivenleri, egzama şampuanları ve nötral sabunlar önerilmektedir.

Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler aşılarda kullanılacak Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler aşılarda kullanılacak

Egzamayı en çabuk ne geçirir?

Egzamanın neden olduğu iltihapları temizlemek, kaşıntı ve kuruluk şikayetlerini hafifletmek için papatya özlü doğal kremler ve papatya suyu oldukça etkili olabilir. Papatya, içerdiği maddeler sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır. Evde kolayca uygulanabilen bir yöntem olarak, papatya çayını soğutarak egzamalı bölgeye uygulamak da önerilebilir

Egzama neden meydana gelir?

Egzamanın nedenleri arasında genetik ve çevresel faktörler bulunabilir. Genetik aktarım sonucu, bazı hastalarda alerjiler gelişebilir; bu alerjiler de egzama için uygun bir ortam oluşturabilir. Egzama, çocuklarda ve yetişkinlerde alerjilerin yanı sıra stres ve aşırı titizlik gibi faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Egzamaya ne iyi gelmez?

Egzama riskini artıran faktörler arasında, cilt üzerinde tahrişe yol açabilen kimyasal maddeler, temizlik ürünleri, sabunlar ve deterjanlar bulunmaktadır. Ayrıca, stres vücudu olumsuz etkileyerek bağışıklık sistemi tepkilerini değiştirebilir, bu da egzama semptomlarının şiddetlenmesine neden olabilir.

Egzama ilk nerede çıkar?

Egzama genellikle yüzde başlar ve zamanla el, kol, bacak ve gövde gibi diğer bölgelere yayılabilir. Bu nedenle, özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde sıkça görülerek "bebek egzaması" olarak adlandırılır. Bebeklerde tedavi uygulansa da, tekrarlayabilen bir hastalık olup ilerleyen yaşlarda kendiliğinden iyileşme eğiliminde olabilir.

Egzama nasıl geçer
Muhabir: Gülsen Ünlütabak