Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyada 10 milyar dolarlık e-atık çöpe gidiyor

Her yıl dünya genelinde

Her yıl dünya genelinde milyarlarca dolar değerinde e-atık üretiliyor ve bu atıklar geri dönüşüm yerine çöpe gidiyor.

Uluslararası Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman (WEEE) Forumu, 14 Ekim Uluslararası E-Atık Günü kapsamında yayınladığı rapora göre, yıllık e-atık miktarı 9 milyar kilogramı geçiyor.

Kablolar, elektronik oyuncaklar, elektronik sigara, kumanda, bilgisayar klavyeleri, kulaklık, hoparlör, elektrikli diş fırçaları ve küçük ev aletleri gibi “görünmeyen” e-atıkların geri dönüşüm yerine çöpe atılması, ekonomik büyüklüğü her yıl 10 milyar dolara ulaşan büyük bir soruna işaret ediyor.

Bu kapsamda, yarış arabası setleri, elektrikli trenler, müzikli oyuncaklar ve diğer robotik aletler gibi elektronik oyuncaklar yıllık 7,3 milyar adetle büyük bir kısmı oluşturuyor ve çöpe atılıyor.

Ek olarak, 844 milyon elektronik sigara ve 950 milyon kilogramlık kablo gibi atık maddeler geri dönüşüme kazandırılmıyor.

Dünya genelinde, e-atıkların geri dönüşüm oranı ortalama yüzde 17 iken Avrupa’da bu oran yüzde 55 seviyelerindedir.

WEEE Forumu, bu sorunun aşılması için farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekiyor ve aynı zamanda e-atıkların içerdikleri kritik minerallerin ekonomiye kazandırılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Uluslararası iş birlikleri ve protokoller, e-atık sorununa çözüm sağlama konusunda önem taşıyor. Özellikle Asya’da e-atık miktarı hızla artarken, bu atıkların doğru bir şekilde geri dönüşümü, temiz enerji teknolojileri için kritik minerallerin tedarikine katkı sağlayabilir. Bu nedenle e-atık yönetimi küresel bir sorun olarak ele alınmalı ve sürdürülebilir çözümler aranmalıdır.