Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Devegeçidi Baraj Gölü’ndeki doluluk yüzde 65’e ulaştı

Diyarbakır’da 58 bin dekar

Diyarbakır’da 58 bin dekar tarım alanına sulama suyu sağlayan Devegeçidi Baraj Gölü’nde doluluk oranı, son dönemde etkili olan yağışlarla geçen yıla oranla arttı.

Devegeçidi Çayı üzerinde sulama amacıyla 1972’de kurulan ve 220 milyon metreküp su toplama hacmine sahip baraj gölü, sulama imkanı sağladığı yaklaşık 58 bin dekarda tarımsal üretim yapan çiftçilerin gelirlerinde de ciddi artış sağladı.

İklim değişikliği, yağış azlığı ve buharlaşmanın etkisiyle 2021 ve 2022 yıllarında kuruma noktasına gelen baraja çiftçilerin mağdur olmaması için Diyarbakır Kuraklık Kriz Koordinasyon Merkezince alınan karar doğrultusunda DSİ 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Dicle Baraj Gölü’nden su aktarımı yapıldı.

Göçmen kuşlar için önemli besin ve yumurtlama alanı olan, tatlı su balıkçılığı yapılan baraj gölüne son iki yılda aktarılan toplam 27 milyon metreküp su, hem doğal yaşam hem de tarım ürünleri için can suyu oldu.

DSİ. 10. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl ekim ayının başında yüzde 1’in altına düşen barajdaki su miktarı kar ve özellikle mart ayında düşen yağışla 25 Nisan itibarıyla yüzde 65’e ulaştı. Barajdaki su miktarı geçen yıl 27 Nisan’da yüzde 14 olarak ölçülmüştü.

Bu yıl barajda yeteri kadar su toplanması özellikle baraj havzasında tarımsal üretim yapan çiftçileri sevindirdi.

“Depolanan su, çiftçimizin yıl boyunca sulama ihtiyacını karşılayacak”

DSİ. 10. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Mehmet Yaşar Ceylan, yaklaşık 58 bin dekar sulama alanına sahip Devegeçidi Baraj Gölü’nün en önemli sulama barajlarından biri olduğunu söyledi.

Son iki yılda meydana gelen kuraklık nedeniyle barajda yeteri kadar su toplanamadığını anımsatan Ceylan, tarımsal sulama yapan vatandaşların mağdur olmaması için barajdan baraja su aktardıklarını hatırlattı.

“Bu yıl her ne kadar ihtiyaç kalmamışsa bile önümüzdeki yıllarda bir kuraklık yaşanması ihtimaline karşı her zaman hazırlıklıyız.” diyen Ceylan, çiftçinin ürettiği mahsulün sulanması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.