Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Milli Savunma Bakanlığı (MSB) arasında imzalanan protokol doğrultusunda, Türkiye'nin ders kitapları ve eğitim araçlarında kullanılacak 6 harita güncellenip 40 yeni harita hazırlandı. Bu çalışmalar, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile MSB Harita Genel Müdürlüğü arasında imzalanan "Müşterek Harita Üretimine İlişkin İş Birliği Protokolü" kapsamında gerçekleştirildi.

HARİTALARIN EĞİTİMDEKİ ROLÜ BÜYÜK

Yeni haritalar, Türkiye'nin jeopolitik konumu, tarihi ve bölgesel gelişim süreçlerini içerecek şekilde hazırlandı. Eğitimde işlevsel kullanımı amaçlanan haritalar, bilimsel ilkelere uygun olarak çizildi. Bu sayede, ders kitapları ve eğitim araçlarında doğru ve eksiksiz bilgilerin yer alması sağlanarak dezenformasyonun önüne geçilmesi hedefleniyor. 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren yayımlanacak olan ders kitaplarında bu haritalar yer alacak.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavı sonuçları yayınlandı! Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavı sonuçları yayınlandı!

GÜNCELLENEN VE YENİ HAZIRLANAN HARİTALAR

İlk etapta 6 harita güncellenerek eğitime kazandırıldı. Bu haritalar arasında "Türkiye'nin Mülki İdare Bölümleri ile Kara ve Deniz Komşuları Haritası", "Türk Dünyası Haritası", "Türkiye Fiziki Haritası", "Kıbrıs Adası Fiziki Haritası", "Dünya Siyasi Haritası" ve "Dünya Fiziki Haritası" bulunuyor. Ayrıca, 40 yeni harita da hazırlandı. Bu yeni haritalar, tarım devriminin gerçekleştiği bölgeler, Osmanlı Devleti'nin nüfuz alanları, İslamiyet'in yayılışı gibi önemli tarihsel ve coğrafi bilgileri içeriyor.

HARİTALAR EĞİTİM MATERYALLERİNE KATKI SAĞLAYACAK HARİTALAR

Yeni hazırlanan 40 harita arasında Eski Çağ Anadolu Medeniyet Havzaları, Türkiye Selçuklu Devleti ve Uygur Devletleri gibi tarihi haritalar yer alıyor. Bu haritaların yanı sıra, mevcut haritaların güncellenmesiyle ders kitaplarındaki içeriklerin doğruluğu artırılacak.

Kaynak: AA