Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocuklarda bu kanser çok görülüyor!

Lösemi, kanı ve kemik

Lösemi, kanı ve kemik iliğini etkileyen bir kanser türüdür. Enfeksiyonla savaşmaktan sorumlu olan beyaz kan hücrelerinin hızlı ve kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Bu kontrolsüz çoğalan hücreler, sağlıklı kan hücrelerinin yerini alarak vücudun enfeksiyonlarla savaşma, kanama kontrolü ve dokulara oksijen taşıma yeteneğini bozar.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Genetik ve Çevresel Faktörlerin Rolü

Löseminin kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ilişkilendirilir. Belirli genetik mutasyonlar, radyasyona, kimyasallara (benzen gibi) ve belirli virüslere maruz kalma, lösemi gelişme riskinin artmasına neden olabilir.

Semptomlar ve Teşhis

Löseminin yaygın semptomları arasında yorgunluk, halsizlik, sık enfeksiyon geçirme, ateş, kolay morarma veya kanama, kilo kaybı, şişmiş lenf düğümleri ve kemik ağrısı yer alır. Lösemi tanısı kan testleri, kemik iliği biyopsisi ve görüntüleme çalışmaları ile konur.

Risk Faktörleri ve Önleme

Lösemi için risk faktörleri arasında belirli kimyasallara maruz kalma, iyonlaştırıcı radyasyon, belirli genetik bozukluklar, sigara içme ve belirli viral enfeksiyonlar yer alır. Önlemenin garantili bir yolu olmasa da sigara içmek, zararlı kimyasallara maruz kalmak ve aşırı radyasyondan kaçınarak riski azaltabilirsiniz. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimi de genel sağlığı destekler.

Beslenme ve Tedavi

Beslenme, vücudun lösemi gibi hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminin işlevi de dâhil olmak üzere genel sağlıkta destekleyici bir rol oynar. Dengeli beslenme, bağışıklık fonksiyonunu ve genel sağlığı destekler. Ancak lösemiyi önlediği kanıtlanmış spesifik bir diyet veya beslenme yaklaşımı yoktur. Tedavi yöntemleri hastanın durumuna göre belirlenir ve kemoterapi içerikli tedavi sıkça kullanılır.