Bronşit, çocuklar ve bebeklerde sıkça rastlanan bir akciğer enfeksiyonu olup genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösterir.

Başlangıçta burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük ve hafif baş ağrısı gibi belirtilerle başlayan hastalık, ateşle de seyredebilir. Akciğerlerdeki bronşların iltihaplanması sonucu oluşan bu hastalık akut veya kronik olabilir.

Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler aşılarda kullanılacak Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler aşılarda kullanılacak

Akut bronşit hızlı gelişir ve kısa sürede iyileşir. Ancak hastalığın bulaşmasını önlemek için bazı basit ama etkili önlemler almak önemlidir.

Akut Bronşit Neden Olur?

Akut bronşitin başlıca nedeni viral enfeksiyonlardır. Toz, alerjenler veya havadaki ağır partiküller de hastalığın seyrini olumsuz etkileyebilir. Ancak çoğunlukla hastalık, burun, ağız veya boğazdaki viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Özellikle çocuklar, hasta bir başka çocukla temas ettiklerinde virüsü kolayca kapabilirler.

Kronik Hastalıklara Sahip Çocuklara Dikkat!

Bronşit, vücutta mukus üretimini artırarak nefes almayı zorlaştırır. Genellikle hafif seyreden bronşit, kronik hastalığı olan çocuklarda daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden risk gruplarına giren çocuklar hastalığa karşı daha savunmasızdır.

Risk grubundaki çocuklar:

  • Toz alerjisi olanlar, maruz kalmaları durumunda bronşit tetiklenebilir.
  • Kronik sinüzite yatkın çocuklar risk grubundadır.
  • Astım hastası çocuklar, bronşite karşı daha hassastır.

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Akut bronşit, çocuklarda şu belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Kusma veya öğürme
  • Kuru ya da balgamlı öksürük
  • Öksürükten önce gelen burun akıntısı
  • Göğüs tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve ağrılı nefes alıp verme
  • Halsizlik, titreme ve hafif ateş
  • Sırt ve kas ağrıları
  • Hırıltılı solunum

Bu belirtiler genellikle 7 ila 14 gün arasında sürer. Öksürük, bazı çocuklarda 3-4 hafta boyunca devam edebilir.

Çocuklarda Bronşitin Yayılmasını Önleyen Tedbirler

Antibiyotik Kullanımı Gerekir mi?

Bronşit teşhisinde öncelikle zatürre veya astım gibi diğer hastalıklar dışlanmalıdır. Bronşitin tedavisinde, belirtilere bağlı olarak ilaçlar kullanılabilir. Ancak viral enfeksiyon kaynaklı olduğu için genellikle antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Antibiyotikler, yalnızca bakteriyel enfeksiyon tespit edildiğinde önerilir.

Hastane Tedavisi Gerekebilir

Hafif vakalarda bol sıvı tüketimi, istirahat ve semptomları hafifletici ilaçlar (parasetamol ya da ibuprofen içeren) yeterlidir. Ancak iştahsızlık ve beslenme sorunu yaşayan çocukların hastanede tedavi edilmesi gerekebilir. Çoğu çocuk, bronşiti komplikasyon yaşamadan atlatır, ancak nadir durumlarda zatürre gelişebilir.

Bronşitin Yayılmasını Önleyen 6 Önemli Tedbir

  1. El Hijyenine Dikkat Edin: Çocukların el yıkama alışkanlığını kazanması sağlanmalıdır.
  2. Doğru Hapşırma ve Öksürme: Çocuklar, hapşırırken ya da öksürürken ağızlarını ve burunlarını kapatmaları konusunda eğitilmelidir.
  3. Aşıları Tam Yaptırın: Enfeksiyonlardan korunmak için çocukların aşılarının eksiksiz yapılması önemlidir.
  4. Temasları Sınırlayın: Hasta çocukların, diğer çocuklarla temasını önleyin. Kreş veya okul ortamında hastalığın yayılmasını engellemek için izin verin.
  5. Yüzeyleri Temizleyin: Hasta çocukların temas ettiği alanları dezenfekte edin.
  6. Anne Sütü ile Koruma: Bebeklerde anne sütü, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Emzirilen bebeklerde bronşit riski daha düşüktür.

Dr. Ufuk Ertural, "Özellikle mevsim geçişlerinde çocukların bağışıklık sistemini desteklemek ve hijyen kurallarına özen göstermek bronşitin yayılmasını önlemek için çok önemlidir" diye belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi