Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiriş otu nedir? Faydaları nelerdir?

Dağ pırasası, kirkiş otu,

Dağ pırasası, kirkiş otu, ya da gulik otu olarak da bilinen çiriş otu, egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen ve bağışıklığı güçlendiren bir bitki türüdür. Bunun yanında hoş kokusu ile bilinen sarı çiçekleri olan çiriş otu, taze kullanıldığı gibi kurutulmuş olarak da kullanılır. Salata, çorba gibi sulu yemekler, börek ve hatta çay formlarında tüketilir.

Çiriş otu, özellikle Orta Doğu ve Asya bölgelerinde yaygın olarak bulunan ve tıbbi, yemeklik ve süs bitkisi olarak kullanılan bir bitkidir. Bilimsel adı “Cichorium intybus” olan çiriş otu, papatyagiller (Asteraceae) ailesine aittir.

Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?

Gulik otu ya da çiriş otu, taze veya kuru olarak kullanılabilir. Genellikle çay veya salata gibi yiyeceklerde kullanılır. Saç ve cilt sağlığı için de kullanılabilen çiriş otunun kullanım formları şu şekilde listelenebilir:

Çay Olarak Kullanımı: Sindirim problemlerinden stresle baş etmeye kadar birçok rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Çay yapmak için, bir çay kaşığı kuru çiriş otunu bir fincana koyun ve üzerine kaynamış su ekleyin. 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından süzüp içebilirsiniz.

Salatalarda Kullanımı: Taze yapraklarını yıkayıp salatalarınıza doğrayarak ekleyebilirsiniz.

Saç Sağlığı İçin Kullanımı: Saç dökülmesi gibi sorunları azaltmaya yardımcı olabilir. Masaj şeklinde uygulayabilir, şapuan içine ekleyerek deneyebilirsiniz.

Cilt Sağlığı İçin Kullanımı: Ciltteki yaraları, sivilceleri ve lekeleri azaltmaya yardımcı olabilir. Doğrudan cilde uygulanabilir veya çay şeklinde içilerek fayda sağlayabilir.

Çiriş otu, sebzeler gibi sotelenerek pişirilebilir. Öte yandan çiriş otunu buzlukta saklayabilirsiniz. Bu şekilde uzun süre taze kalır.

Çiriş otu nedir

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir?

Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvurmaktadır çünkü bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmektedir. Çiriş otu da halk tarafından tercih edilen bitkiler arasında yer alır.

✔️C vitamini, glutatyon, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, antioksidan içeriği ve B3 vitamini bakımından zengin bir bitkidir.

✔️Sindirim sistemi sağlığını destekleyerek mide yanması, şişkinlik gibi sorunları giderici bir etki sağlar, ayrıca idrar söktürücü etkisi ile vücutta biriken ve olumsuz etkiler yaratan toksinlerin atılmasını sağlayarak böbrek sağlığına da destek olur.

✔️Hücre içi antioksidan olarak karsinojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

✔️Radyasyonun zararlı etkilerinden korur.

✔️Vajinal akıntı semptomlarının giderilmesinde kullanılır.

✔️Karaciğeri sigara ve alkolün neden olduğu zararlı etkilerden korur.

✔️Bronşit, tüberküloz ve amfizem tedavisinde olumlu etkileri ile destek sağlar.

✔️Serbest radikaller, vücutta oksidatif strese neden olan olumsuz etkenlerdir. Çiriş otu içeriğindeki antioksidanlar yardımı ile serbest radikallerle savaşır.

✔️Antiinflamatuar etkisi ile iltihaplanmayı giderici fayda sağlar.

✔️Beyaz kan hücreleri üretimini arttırarak bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlar.

✔️Çiriş otu içeriğindeki glutatyon, hücresel işlevler için gereklidir, kalp beyin bağışıklık sistemlerini, göz, karaciğer, böbrekler, deri ve akciğeri oksidatif strese ve hasara karşı korur.

✔️Kolestrolü düşürerek kardiyovasküler sistemin sağlığının korunmasına destek olur ve kan şekerini seviyesini belli bir seviyede tutarak vücut dengesinin korunmasını sağlar.

✔️Yine antioksidan içeriği sayesinde ciltteki yaşlanma belirtilerini giderici etkiler sağlar ve cilt tonunu eşitler.

✔️Süt arttırıcı fayda sağlar.

✔️Adet söktürücü etkisi ile kadınlar tarafından kullanılmaktadır.

Bu faydalar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çiriş otu da diğer tüm tıbbi bitkilerde olduğu gibi uzman önerisi ile kullanılmalıdır, çünkü alerji ve benzeri olumsuz durumların teşhisi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Çiriş otu nedir

Zararları Nelerdir?

Hamilelik ve Emzirme:

Hamile kadınlar ve emziren annelerin çiriş otu tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.

Alerji Riski:

Bazı kişilerde çiriş otuna karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkarsa derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçilmelidir.

İlaç Etkileşimleri:

Çiriş otu, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin önce doktorlarına danışmaları önemlidir.

Çiriş otu veya başka bir bitki veya takviye kullanmadan önce, özellikle sağlık sorunlarınız varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir.