Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin, ay keşif görevlerinde kullanacağı aktarım uydusunu fırlattı

Çin, Ay görevlerinde keşif

Çin, Ay görevlerinde keşif araçlarının Dünya ile iletişimini sağlamak amacıyla bir aktarım uydusunu uzaya gönderdi. “Çüeçiao-2” (Saksağan Köprüsü-2) adlı uydunun Long March-8 taşıyıcı roketiyle Haynan Adası’ndaki Vınçang Uzay Merkezi’nden fırlatıldığı bildirildi.

Uydunun Özellikleri ve Görevi

Çin Uzay Teknolojisi Akademisi (CAST) tarafından geliştirilen uydu, CAST2000 uydu platformunun iskeleti üzerine inşa edildi. Yaklaşık 1,2 ton ağırlığındaki uydunun, Ay’daki keşif araçlarıyla iletişim kurmak ve Dünya’ya veri aktarmak için kullanılan 4,2 ve 0,6 metre çaplarında iki parabolik anteni bulunuyor.

Uydunun, kısa bir uçuşun ardından roketten ayrılması ve birkaç gün içinde Ay yörüngesindeki planlanan konuma yerleşmesi bekleniyor.

Gelecek Keşif Görevleri

Çin’in Ay keşif faaliyetlerine devam etme planları kapsamında, yeni fırlatılan uydunun öncelikli görevi, bu yıl Ay’ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere gönderilecek olan “Çang’ı 6” keşif aracının iletişimini sağlamak olacak. Uydu, daha sonra diğer keşif görevlerinde de kullanılacak.

Çin’in gelecek yıllardaki planları arasında, Ay’ın güney kutbunda keşif yapmak üzere “Çang’ı 7” ve doğal kaynak kapasitesini doğrulamak için “Çang’ı 8” görevleri bulunuyor. Ülke, 2030’larda Ay’a insanlı seferler düzenlemeyi ve Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.