Sohbet robotu (chatbot) uygulamaları, son 10 yılda hızla büyüyerek 4,9 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmaya hazırlanıyor.

Geçen yıl 0,84 milyar dolar olan küresel pazarın 2032'de yaklaşık olarak 4,9 milyar dolara çıkması tahmin ediliyor.

Yeni silah konsepti Türkiye'de hizmete hazırlanıyor Yeni silah konsepti Türkiye'de hizmete hazırlanıyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan "Chatbot Uygulaması Değerlendirme Raporu"na göre, dijital dönüşüm yeni iletişim kanallarını beraberinde getiriyor.

Bu süreçte öne çıkan teknolojilerden biri de yapay zekanın önemli uygulama alanlarından "chatbot"lar oldu. "Chatbot"lar, kullanıcılarla yazılı veya sesli iletişim kurabilen ve çeşitli görevleri otomatik olarak gerçekleştiren algoritma temelli yazılımlar olarak kabul edilir. Bu uygulamalar sağlık, finans, eğitim, pazarlama, eğlence ve internet siteleri gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Son birkaç yılda etkisi giderek artan bu uygulamalar, hava durumundan trafiğe, çevrim içi siparişlerden ajanda takibine kadar çeşitli asistanlık görevlerini yerine getirebilmektedir.

Gelecekte, kullanıcı dostu ve insan gibi davranabilen "chatbot"lara sahip kurumlar ve firmaların tercih edilmesi öngörülmektedir. Bu, müşterilerle kesintisiz iletişim kurma ve işlemleri daha hızlı gerçekleştirme fırsatı sunacaktır.

"Chatbot"lar, kullanıcılarına hem zaman hem de maliyet avantajı sunmaktadır. Aynı zamanda, mesajlaşma uygulamalarında geniş bir kitleye ulaşmanın ötesinde bilgi toplama yeteneğine sahiptirler.

Gelecekte, insanların "chatbot"larla konuşmaya daha fazla alışması ve bu teknolojinin doğal bir iletişim aracı haline gelmesi beklenmektedir. Bu, chatbot pazarının büyümesine katkı sağlayacaktır.

2022 yılında 0,84 milyar dolar olan küresel chatbot pazarının, 2032 yılına kadar yaklaşık 4,9 milyar dolar seviyesine yükselmesi ve 2023-2032 döneminde yıllık yüzde 19,29 oranında büyümesi tahmin edilmektedir. Bu büyüme, artan e-ticaret hacmi ve dijital pazarlama yenilikleri ile desteklenmektedir.

Sonuç olarak, "chatbot"lar her geçen gün daha kullanıcı dostu hale gelmeye devam ediyor ve iş dünyasında önemli bir role sahip olmaya devam edecekler."

Muhabir: Nurcan Günay