Bursa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, Bursa Belediyeler Birliği ev sahipliğinde düzenlenen “2027-2032 Dönemi İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)” Çalıştayı başladı.

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen çalıştay, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren organizasyon, Bursa’nın afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelmesini amaçlıyor.

Çalıştay kapsamında, risklerin önceden belirlenmesi ve çözüm yollarının ortak bir plan çerçevesinde ele alınması hedefleniyor.

“AFET ÖNCESİ PLANLAMA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Meteoroloji’den Kütahya’ya sarı kodlu uyarı geldi
Meteoroloji’den Kütahya’ya sarı kodlu uyarı geldi
İçeriği Görüntüle

Çalıştayın açılışında konuşan Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, Türkiye’nin afet anlarında devlet-millet iş birliğiyle hızlı refleks gösterdiğini belirtti.

Afet öncesi yapılan planlamaların bu gücü daha da pekiştirdiğini ifade eden Altun, Bursa’daki kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin afetlere hazırlık konusunda yüksek bir duyarlılık sergilediğini söyledi.

Altun ayrıca, Vali Erol Ayyıldız’ın görev süresi boyunca kentteki akredite arama kurtarma kuruluşu sayısının 8’den 33’e çıkarıldığını hatırlatarak, bu artışın sahadaki kapasiteyi önemli ölçüde güçlendirdiğini vurguladı.

Bursa’da 2027 2032 İl Afet Risk Azaltma Planı Çalıştayı Başladı 1

“HAZIRLIKLI OLMAK BİR TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK”

AK Parti Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz ise konuşmasında, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri rahmetle andı.

Afetlere hazırlıklı olmanın artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Durmaz, büyük felaketlerin aynı zamanda toplumsal dayanışma ve kardeşlik ruhunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin tarih boyunca her zorlukta birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini vurgulayan Durmaz, bu bilincin afet risklerini azaltma çalışmalarında da temel unsur olduğunu söyledi.

“RİSK AZALTMA, TÜM SÜRECİN MERKEZİNDE YER ALIYOR”

Afet Risklerini Azaltma ve Önlem Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, afet öncesi, afet anı ve afet sonrası çalışmaların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Risk azaltma yaklaşımının bu sürecin merkezinde yer aldığını ifade eden Tezcan, belediyeler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve kamu temsilcilerinin aynı salonda bulunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Tezcan, afetlere müdahalede olduğu gibi risk azaltma konusunda da birlikte hareket etmenin büyük bir güç oluşturduğunu dile getirdi.

“DİRENÇLİ BURSA ORTAK AKILLA MÜMKÜN”

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, İRAP’ın tek bir kuruma ait bir belge olmadığını, Bursa’daki tüm kurum ve kuruluşların ortak katkısıyla hazırlanan bir yol haritası olduğunu vurguladı. Planın raflarda kalan bir doküman değil, uygulanabilir ve izlenebilir bir rehber olacağını belirten Buldan, Bursa’nın Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın etki alanında bulunduğunu hatırlattı. Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarının da iklim ve yangın risklerine karşı önceden alınacak tedbirlerin önemini gösterdiğini ifade eden Buldan, “Afetlere karşı dirençli bir Bursa ancak ortak akıl ve güçlü iş birliğiyle mümkün olacaktır” dedi.

YEREL YÖNETİMLERDEN GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ MESAJI

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da 2019’dan bu yana afetlere hazırlık kapsamında çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumların ortak hareket etmesi halinde Bursa’nın daha güvenli bir kent haline geleceğini söyleyen Yılmaz, çalıştayın somut sonuçlar üreteceğine inandığını ifade etti.

Amaçlarının güvenli yaşam alanları oluşturmak, can ve mal kayıplarını en aza indirmek ve afet bilincini toplumun geneline yaymak olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA