Ünlü markaların akıllı saat kayışlarında toksik kimyasallar bulundu Ünlü markaların akıllı saat kayışlarında toksik kimyasallar bulundu

Dünyanın en uzun süre yanan ampulü olarak bilinen "The Centennial Light" isimli bin asırlık lamba 1901 yılından beridir yanmaya devam ediyor.

1890'lı yıllarda Shelby Electric Company kurucusu Adolphe Chaillet tarafından manuel olarak tasarlanan sekiz santimetrelik lamba üretildiği günden beridir bulunduğu itfaiye istasyonunu aydınlatıyor.

122 yıl boyunca sadece iki kez sönen lamba, ilkinde 1976'da itfaiye istasyonunun yer değiştirmesi nedeniyle zorunlu olarak kapatılmış, ikincisinde ise 20 Mayıs 2013 akşamı bir süre çalışmadığı fark edilip incelenmişti. Daha sonra sorunun ampulden kaynaklanmadığı lambanın güç kaynağı sebebiyle kesildiği anlaşıldı.

Bu ampul 122 yıldır yanıyor Bu ampul 122 yıldır yanıyor

GÜNÜMÜZ AMPULLERİNDEN 8 KAT DAHA KALIN

2008 ve 2009 yılları arasında konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapan bilim insanı Prof.Deborah Katz, ampulün içindeki filamanların, günümüzdeki ampullerle karşılaştırıldığında 8 kat daha kalın ve muhtemelen karbondan yapılmış yarı iletken bir yapıya sahip olduğunu belirledi. Katz, günümüz ampullerindeki iletkenlerin ısındıkça elektrik iletme yeteneğinin azaldığını belirtirken, Shelby ampullerindeki iletkenlerin ısındıkça ışığın kalitesinin arttığını gözlemledi. Yaklaşık 50 yıldır asırlık ampul ile ilgilenen ve "Işığın Bekçisi" olarak adlandırılan emekli İtfaiye Şefi Yardımcısı Tom Bramell, ampulün 1901 yılında Livermore Power and Water şirketinin sahibi olan Dennis Bernal tarafından İtfaiye Teşkilatına bağışlandığını belirterek "İlk olarak başka istasyonda olan ampulü 1976'da bu istasyona taşıdık ve o günden itibaren gözetim altında tutuyoruz. İnsanlar 4 vat olduğunu düşünüyor fakat el yapımı olan Shelby’nin ampulü 60 vat. Dolayısıyla lambaya verilen elektrik seviyesi düşürülerek aydınlatılıyor." dedi Bu ampul 122 yıldır yanıyor Bu ampul 122 yıldır yanıyor "50 yıldır lambanın yanındayım ve dünyanın her yerinden gelen insanlarla konuştum. Avustralya, Hindistan, Türkiye, Almanya ve daha birçok ülkeden gelen araştırmacılar ile görüştüm. 20 yıldır emekliyim ve hala ampul hakkında bilgileri paylaşıyorum.’’ diyen İtfaiye Şefi Yardımcısı, ampulün nasıl bu kadar uzun süre dayanabildiğinin hala tam olarak anlamadıklarını ifade etti. KAYNAK: AA
Muhabir: Nurcan Günay