Tarım ve Orman Bakanlığı, piyasada satılan ballarda dışarıdan katkı maddesi olup olmadığını tespit etmek için yeni karar ölçütleri belirledi.

Balın orijinalliğinin belirlenmesinde, ileri teknoloji kullanılarak gerçekleştirilecek analizlerde kullanılacak olan bu ölçütler, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde yapılan değişiklikle birlikte hayata geçirilecek.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde yapılan değişikliklerin Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edildi. Bu değişikliklerle birlikte, balda dışarıdan katkı maddesi bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla karar ölçütleri tanımlandı. Bu ölçütler, balın doğasında bulunan veya bulunmayan organik veya inorganik maddeler üzerinden analiz sonuçlarının değerlendirilmesini içermektedir.

Açıklamada ayrıca, bu karar ölçütlerinin Bakanlık resmi internet sitesinde yayımlanacağı belirtilerek, "Balın orijinalliğinin belirlenmesinde kullanılmak üzere gelişmiş analiz metotlarının kullanımı ile tüketici menfaatlerinin korunmasına yönelik ek önlemler alınacaktır. Kütle Spektrometresi (MS) ve Nükleer Manyetik Rezonans Spektrometresi (NMR) gibi yüksek teknolojiye sahip yöntemler, resmi kontrollerde bal analizlerinde kullanılacak" denildi.

Sabiha Gökçen Havalimanında rekor üstüne rekor Sabiha Gökçen Havalimanında rekor üstüne rekor

Belirlenen karar ölçütleri, Türkiye'de üretilen orijinal balları temsil etmek üzere organik veya inorganik maddeler üzerinden yapılan çalışmalarla belirlenecek. Karar ölçütleri, yayımlandıktan 3 ay sonra resmi kontrollerde uygulanmaya başlanacak. Bu sayede, tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla balın içeriği daha etkin bir şekilde denetlenebilecek.

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak