Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Şehir Buluşmaları 2023’e doğru programı çerçevesinde Kütahya'ya geldi.
Kütahya programına bilgilendirme sunumuyla başlayan Bakan Yumaklı, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
Yumaklı burada yaptığı konuşmada Kütahya'nın Türkiye'nin göz bebeği illerinden olduğunu söyledi.
Yumaklı, Kütahya'nın yüz ölçümünün 3'te 1'lik alanında 24 bin çiftçinin üretim yaptığını dile getirerek,"Kütahya'nın tarım, orman ve su potansiyelini her zaman için verimli şekilde kullanması amacıyla hibe desteği ve yatırımları, bundan önce imza attık. Bundan sonra da arttırarak devam ettireceğiz. Kütahya'ya bakanlık olarak son 21 yılda 10 milyar liraya yakın tarım, orman ve su alanında destek verildi. 168 tesis hizmete alındı. 20 baraj, 7 gölet ve yer altı depolamasıyla yıllık yaklaşık 146 milyon metreküplük su depolama hacmine ve kapasitesine sahip oldu. 21 sulama tesisiyle 184 bin dekarlık arazinin sulanması mümkün. Sulamaya açılan arazilerin ekonomiye yaklaşık yıllık 1 milyar liralık bir katkısı söz konusu." ifadelerini kullandı.Bakan Yumaklı, Kütahya'daki kırsal kalkınma konusunda da 1164 projenin desteklendiğini anlatarak, ildeki hayvan sayısının da son 20 yılda 6 katına çıkarıldığını vurguladı. Kütahya'nın önemli bir orman arazisine de sahip olduğunun altını çizen Yumaklı, yaklaşık 188 milyon fidanı Kütahya'da toprakla buluşturduklarını söyledi.
“ORTA VADELİ PROGRAM KÜTAHYA’MIZ İÇİN HAYIRLI OLSUN”Yumaklı, geçen hafta ülke ekonomisini ilgilendiren Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Orta Vadeli Plan'ın en önemli konularından biri de kırsal kalkınma ve gıda arz güvencemiz için alınacak olan tedbirlerdi. Peki ne vardı bunların arasında? Tarımsal üretimdeki verimliliğin artırılması için tarımsal planlama. Kent çeperlerinde, özellikle büyük şehirler için tarımsal üretimin geliştirilmesi. Katma değerli ürünlerin desteklenmesi. Özellikle genç kardeşlerimin ve hanım kardeşlerimin tarımsal üretimin içerisindeki varlığının artırılması. Lojistik maliyetlerinin azaltılması, jeotermal enerji ve sera organize tarım bölgeleri. Tarımsal üretimde ileri teknolojinin kullanılması ve sorunların doğru tespit edilip, doğru çözülmesiyle ilgili kabaca bu başlıklar var. Biz de Orta Vadeli Plan'da yer alan 14 başlığı sektör paydaşlarımızla el ele vererek, zaten bir bölümünü devam ettiriyoruz, bunları da tamamlayacağız ve çalışacağız. Her bir süreci de yakından takip edeceğiz. Bu vesileyle Orta Vadeli Plan'ın hem Kütahya'mız için hem ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."Bakan Yumaklı daha sonra aynı tesiste sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle basına kapalı görüştü.