Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadeleye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesine dair yaptığı sunumda, ekim ayında 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti.

Şimşek, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve para politikasının etkilerinin zamanla daha net hissedileceğini söyledi. "Son 5 ayda yıllık enflasyon 26,9 puan azalarak yüzde 48,6'ya geriledi. Bu olumlu gidişat, fiyat istikrarına ulaşma yolunda önemli bir işarettir" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, 2024'te ekonomide dengeli büyüme beklediklerini belirterek, "Dezenflasyon sürecinde büyüme geçici olarak yavaşlayabilir ancak fiyat istikrarı, sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşuludur" dedi.

REZERVLERDE İYİLEŞME

Cari işlemler açığının eylülde 9,7 milyar dolara gerilediğini açıklayan Şimşek, makro finansal istikrarın güçlendiğini vurguladı. Rezervlerin Mayıs 2023'ten bu yana 106 milyar dolar artığını belirten Şimşek, "Türk lirasına olan güven ve dış finansmana erişim iyileşiyor" dedi.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE

Vergi politikasında adaleti artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Şimşek, dolaysız vergilerin payını yükseltmeye yönelik düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Ayrıca, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kapsamlı tedbirler alındığını vurgulayarak, "Yapay zeka ve büyük veri analitiği ile denetim etkinliğini artırıyoruz" dedi.

Depremden etkilenen üreticilere 358 milyon lira destek sağlandı Depremden etkilenen üreticilere 358 milyon lira destek sağlandı

2023'te bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 5,2 ile sınırladıklarını, 2025’te bu oranı yüzde 3,1'e düşürmeyi hedeflediklerini ifade eden Şimşek, "Sürdürülebilir büyüme için yapısal reformlara devam edeceğiz" dedi.

Bakanlığın 2025 yılı bütçe teklifinin 6,6 trilyon lira olduğunu açıklayan Şimşek, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki süreçte daha güçlü ve dengeli bir yapıya kavuşacağını vurguladı.

Kaynak: AA