Türkiye’nin kültürel mirasını oluşturan Ege bölgesindeki antik kentlerin depremlerden korunmasına yönelik yürütülen proje hızla ilerliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından başlatılan "Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım: ANTİKDEM" projesi, AFAD ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı desteğiyle devam ediyor.
ANTİK KENTLERİN DEPREME KARŞI KORUNMASI PROJESİ
DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı'nın yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje, bölgede bulunan Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon gibi önemli antik kentlerin, deprem risklerine karşı dayanıklı hale getirilmesini amaçlıyor.
Bu kentler, hem tarihi hem de turistik açıdan büyük önem taşıyor, ayrıca aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.
Proje, kısa vadede deprem senaryoları oluşturarak, orta vadede bu senaryoların potansiyel etkilerini değerlendirmeyi ve uzun vadede koruma yöntemleri geliştirmeyi planlıyor.
Avcı, projenin ilk etapta deprem tehlike ve risk analizlerinin yapılacağını belirtti.
Doç. Dr. Eda Avcı, bu antik kentlerin olası bir deprem senaryosunda büyük zararlar görebileceğini ve bölge turizminin olumsuz etkilenebileceğini ifade etti. Bu sebeple projede atılacak adımlar, hem koruma hem de sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda şekillendiriliyor.






