Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yaşayan Hatice Çınar ve kızı Yasemin Çınar, Balkan mirası Karacakılavuz dokumasını kadınlara öğreterek bu değerli el sanatının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. Karacakılavuz dokuması, Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Bulgaristan’dan gelen göçmenler tarafından Tekirdağ’a taşınan bir kültürün parçasıdır.

DOKUMA SANATININ YAŞATILMASI

15 yaşında annesinden öğrendiği dokumacılıkla yeteneğini geliştiren Hatice Çınar, yıllarca evinde bu sanatı icra etti. 2003 yılında Halk Eğitimi Merkezinden usta öğreticilik belgesi alarak, Karacakılavuz dokumasını kadınlara öğretmeye başladı. Kızı Yasemin Çınar ise annesinin yolundan giderek, 2006 yılında usta öğretici oldu. 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dokuma sanatçısı unvanını aldı.

İki usta öğretici, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi’nin iş birliğiyle düzenledikleri kurslarda yüzlerce kadına Karacakılavuz dokumasını öğretiyor. Kadın kursiyerler, bu geleneksel dokumaları, şehre gelen protokollere hediye etmek üzere üretiyor ve fuarlarda sergileniyor.

Anne Ve Kızı, Karacakılavuz Dokumasını Kadınlara Öğreterek Yaşatıyor1

KARACAKILAVUZ DOKUMASI COĞRAFİ İŞARET ALDI

Anne ve kızın yıllardır emek verdiği Karacakılavuz dokuması, Tekirdağ’ın önemli kültürel simgelerinden biridir. 2019 yılında coğrafi işaret tescili alarak daha fazla talep görmeye başlayan Karacakılavuz dokuması, geleneksel işçiliğin korunmasına ve yayılmasına katkı sağlıyor.

Yasemin Çınar, annesinin eğitimleri sayesinde, dokuma sanatını geliştirerek kendi özgün eserlerini üretmeye başladığını belirtti. Çınar, “Karacakılavuz dokuması, Balkanlar’dan gelen dimi ve cicim dokuma tekniklerinin birleşimidir. Coğrafi işaret alması, bu işin önemini daha da arttırdı” dedi.

105 yıllık vefa: Milletvekili'ne dedesinin şehadet belgesi verildi 105 yıllık vefa: Milletvekili'ne dedesinin şehadet belgesi verildi

Kursiyer Fatma Ayvalıdere, usta öğreticilerin rehberliğinde kısa sürede dokuma öğrenerek bu sanatla terapi bulduğunu dile getirdi. Ayvalıdere, “Dokuma öğrendikten sonra hem kendime hem de torunlarıma güzel hediyeler bırakmak istiyorum” dedi.

Hatice ve Yasemin Çınar, geleneksel Karacakılavuz dokumasını kurslar aracılığıyla daha geniş kitlelere öğreterek, bu kültür mirasını yaşatmaya devam ediyor.

Kaynak: AA