Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, 4 yıldır ALS hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı yaşayan ve konuşma yeteneğini kaybetmiş olan Gürkan Özcan için özel bir program geliştirildi.
Geliştirilen bu uygulama sayesinde, yapay zeka firması tarafından oluşturulan sistem, Gürkan'ın kendi ses tonuyla iletişim kurmasına olanak tanıdı.
Bolu'da yüksek lisans eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Özcan, bilgisayarda göz takip sistemini ve robotik sesleri kullanarak sosyal medya platformlarında içerik üretmeye başladı.
Özcan, boğazdan hortumla beslendiği için konuşma yeteneğini yitirmişti. Ağustos ayında, sosyal medya aracılığıyla ulaştığı bir yapay zeka firmasından yardım talep etti.
Firmanın ziyaret etmesiyle birlikte, Gürkan Özcan'ın hastalık öncesi ses kayıtları ve ağabeyi Hakan Özcan'ın ses tonuna benzer kayıtları kullanarak yapay zekayla ses modeli oluşturuldu.
Geliştirilen bu uygulama, göz takip sistemiyle entegre olarak bilgisayar üzerinde kendi sesiyle içerikler üretmeyi mümkün kıldı. Aynı zamanda, evdeki babası Remzi Özcan ile daha etkili bir iletişim kurmasına da olanak sağladı.
"KENDİ SESİMLE KONUŞMAK ÇOK HOŞ HİSSETTİRDİ"
Gürkan Özcan, yatağa bağımlı kaldığından bu yana sosyal medya platformlarında açtığı kanallarda, oyun içerikleri ürettiğini ve günden güne takipçi sayısının arttığını kaydetti.
Göz takip sistemiyle, herkese açık sesleri kullanarak içerik ürettiğini anlatan Özcan, "Kendi sesimle konuşmak çok hoş hissettirdi. Daha önce herkese açık sesi kullanıyordum. O da iyiydi, iletişim ihtiyacımı karşılıyordu ama kendi sesimle içerik üretebilmek çok mutlu ediyor. Yapay zeka gelişmelerini yakından takip ediyorum. Yabancı şirketler de var bu konuda çalışan ama ben yerli ve milli şirketle çalışmak istedim. Onlar da sağ olsun hiç müşteri gibi davranmadı." diye konuştu.Özcan, daha sonra hayatına dair içerikler üretmeye başladığını aktararak, uyanır uyanmaz bilgisayarında bir şeyler yapmaya başladığını ifade etti.
Sistem olmadığı takdirde "evet" veya "hayır" şeklinde anlaşabildiklerini, bunun da iletişimi imkansız hale getirdiğini vurgulayan Özcan, "Göz takip ve ses desteği olmasa gerçekten hayat babamla ikimiz için de yaşanmaz olurdu. Hayata tutunmak için kendinizi ifade etmek önemli. Yazın, çizin müzik, resim ne sizi mutlu ediyorsa, o şekilde ifade edin. Küçük adımlarla, her gün bir adım. Stephen Hawking hem bilimi hem hayata karşı duruşuyla ilham aldığım bir insan. İnsanlar yadırgamadı, yakıştırdılar. Kendimi o seviyede gören biri değilim ama Hawking'e benzetilmekten gurur duyarım." ifadelerini kullandı.
"AKADEMİSYEN OLMAK İSTİYORDU"
Baba Remzi Özcan (65), oğlu Gürkan'ın yüksek lisans eğitimine başladığı dönemde hastalığının belirtilerinin ortaya çıktığını ve 8 yıl önce ALS teşhisi konulduğunu ifade etti.
Oğlunun o dönemde 4 aylık staj için Finlandiya'ya gittiğini ve bastonla idare edebildiğini belirten Özcan, İzmit'e döndüğünde ise yürümekte zorlanmaya başladığını dile getirdi. Gürkan'ın biyoloji alanında eğitim aldığını ve akademisyen olma hayali taşıdığını söyleyen baba Özcan, oğlunun sağlık sorunlarına rağmen eğitimine devam etme isteğini vurguladı.
Özcan, oğlunun 4 yıl önce boğazından hortumla beslenmeye başladığını ve oksijen makinesine bağlı olarak nefes aldığını belirtti. Eşinin 2,5 yıl önce vefat etmesiyle birlikte, Gürkan'ın bakımını kendi üstlendiğini ifade etti. Bu süreçte aile içindeki dayanışmanın önemine vurgu yaparak, oğlunun yaşadığı zorluklara karşı destek olmaya çalıştıklarını belirtti.
"ÖZGÜN SESİ OLMASI BAŞKA"
Oğlunun, hortumla beslenmeye başladığından bu yana konuşamadığına işaret eden Özcan şöyle devam etti:
Gözleri ve çenesinden başka bir yerini, kafasını bile oynatamıyor ama bu cihaz sayesinde hayata tutundu. Bu cihaz olmasaydı, haberleşmemiz çok zor olacaktı. Gece sıkıntısı olduğunda cep telefonumu arayabiliyor, dışarı çıktığım zaman görüntülü görüşme sağlayabiliyoruz. Özgün sesi olması başka. Ağabeyiyle sesleri çok benziyordu. O yüzden güzel bir şey oldu. Gürkan'ın memnuniyeti için her şeyi yapmaya razıyım.
"ARTIK İÇERİKLERİ KENDİ SESİYLE YAPABİLİR"
Yapay zeka ses teknolojileri üzerine çalışan şirketin üst yöneticisi Hafzullah Yıldırım, Gürkan'ın, "Sizin algoritmanız muhteşem görünüyor. Benim sesimi klonlayabilir miyiz? Bana sesimi geri kavuşturun." diye mesaj gönderdiğini anlattı.
Yıldırım, daha sonra Özcan'ı ziyaret ettiğini belirterek, "Çünkü işin ticari boyutu yok. Ticari boyutu olsa fiyat teklifi verilip geçilir ama burada sosyal sorumluluk yönü var." dedi.
Özcan'ın hasta olmadan önceki ses kayıtları ve görüntülerini aldıklarını ancak seslerin nağmeli olması nedeniyle yeterli veri elde edemediklerini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
Gürkan orada yine bize çözüm sundu. 'Ağabeyim Hakan ile sesimiz çok benziyor. Bana ses donörü olabilir.' dedi. Sesin bir kısmını Gürkan'ın, bir kısmını ağabeyi Hakan'ın sesi olacak şekilde modelledik. Şirket bünyesindeki son teknolojimizi ne varsa ortaya koyduk. Bu Gürkan'a kendi sesini tekrar kullanabilme imkanı sundu. Sesini tekrar kazanan ALS hastası oldu.
Yıldırım, Gürkan'ın artık içerikleri kendi sesiyle üretebileceğini, gözlerinin yorulmaması için ürettikleri ara yüzü daha da geliştireceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:AA