Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanmasıyla oluşan yaygın bir cilt sorunudur. Vücut fazla sebum ürettiğinde, ölü deri hücreleri gözenekleri tıkayarak beyaz veya siyah noktalara neden olabilir.
Bakterilerin de gözeneklerde sıkışması, iltihaplı sivilcelere yol açar. Akne genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. En çok gençlerde yaygın olmakla birlikte her yaşta insanı etkileyebilir.
Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.Akne (Sivilce) Nedenleri
Akne, özellikle ergenlik döneminde hormonların değişmesiyle ortaya çıkan yaygın bir cilt sorunudur. Hormonal değişiklikler, ciltte yağ üretimini artırarak, yağ bezlerinin tıkanmasına ve akne oluşumunun ilk evresinin başlamasına neden olur. Bu durumda bakterilerin üremesi iltihaplanmaya yol açar, bu da siyah ve beyaz noktalara, irinli şişliklere ve kistik yapılara neden olabilir.
Kozmetik Ürünler ve Akne
Yoğun kozmetik kullanımı, ergenlik sonrası gelişen aknelerin önemli nedenlerindendir. Bazı kozmetik ürünler, kullanımdan aylar sonra bile ciltte akneye yol açabilir. Kozmetik ürün seçiminde dikkatli olunmalı ve akne yapıcı potansiyeller iyi incelenmelidir.
Stres ve Akne
Aşırı stres, akne oluşumunu tek başına tetikleyebilir. Yoğun stres altındaki kişiler, ciltlerinde buldukları ufak akneleri tırnaklarıyla kazıyarak yara haline getirebilir. Bu durum, akne tedavisine cevap alınamayan ve iz bırakan bir tabloya yol açar. Böyle durumlarda, akne tedavisiyle birlikte psikolojik destek alınması önemlidir.
İlaçlar ve Akne
Bazı ilaç tedavileri akneye neden olabilir. Uzun süreli ağızdan alınan ilaçlar, sporcuların kullandığı steroidler ve uzun süreli B vitamini kullanımı, akne oluşumuna veya mevcut aknenin şiddetlenmesine yol açabilir. Akne şikayetiyle doktora başvuran hastalar, kullandıkları ilaç ve vitaminleri doktorlarına bildirmelidir.
Diyet ve Akne
Diyet ile akne arasında kesin bir ilişki olmasa da, son araştırmalar işlenmiş karbonhidrat tüketiminin akneyi şiddetlendirdiğini göstermektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye dikkat etmek önemlidir.
Cilt Yapısı ve Akne
Cilt yapısı, akne oluşumunda önemli bir faktördür. Yağlı ciltli ve gözenekleri genişlemiş kişiler, erişkin aknesine daha yatkındır. Erişkin aknesi, ergenlik sivilceleri erişkin yaşlara kadar devam edenler veya erişkin yaşta ortaya çıkanlar şeklinde ikiye ayrılır. Erişkin aknesi iltihaplı olmaya ve iz bırakmaya daha meyillidir.
Sigara ve Akne
Bilimsel çalışmalar, ergenlik sonrası oluşan sivilceler ile sigara içimi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Fazla sigara tüketimi, aknenin şiddetinde artışa neden olur.
Akne (Sivilce) Belirtileri
- Beyaz Uçlu Sivilceler
- Siyah Noktalar
- Papüller
- Nodüller
- Kistik Lezyonlar
Akne (Sivilce) Tedavi Yöntemleri
Akne tedavisi kişiye özel olmalıdır ve uzman hekimler tarafından planlanmalıdır. Tedavi süresi kişinin sağlık durumu, sivilcenin şiddeti ve yaygınlığına göre belirlenir. Akne tedavisi genellikle uzun sürelidir ve sabır gerektirir.
Benzoil Peroksit
Bölgesel olarak kullanılan bu ilaç, gözeneklerinizdeki ve cildinizin yüzeyindeki bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.
Antibiyotikler
Bu ilaç türü, gözeneklerin iltihaplanmasına neden olan bakterilerin büyümesini durdurabilir veya azaltabilir. Bölgesel olarak uygulanabilir veya oral olarak alınabilir.
Retinoidler
Bu ilaç yeni sivilcelerin gelişimini azaltabilir ve gözeneklerin tıkanmasını önleyebilir.
Drenaj
Bu prosedür, cerrahi olarak veya büyük bir kisti tedavi etmek amacıyla kullanılır.
Fototerapi
Bu süreç cilt üzerindeki akne-nedenli bakterilerin sayısını azaltabilir.
Lazer
Şiddetli akne vakalarında kızarıklık ve şişmiş dokuyu azaltmak için lazer uygulamaları kullanılabilir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin hiçbir anlamı yoktur.