Dünya Bankası, Gazze'deki krizin tırmanması halinde petrol fiyatlarının ciddi bir şekilde etkilenebileceği ve varil fiyatının 157 dolara kadar yükselebileceği uyarısında bulundu.
Bu uyarı, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın küresel enerji piyasaları üzerindeki potansiyel etkilerini vurguluyor.
Rapora göre, savaşın devam etmesi durumunda gıda fiyatlarının da artabileceği belirtiliyor. Şu ana kadar Gazze savaşının başlamasından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 6 arttığı, ancak tarımsal emtia, çoğu metal ve diğer emtia fiyatlarının neredeyse hiç değişmediği kaydediliyor.
SAVAŞ PİYASALARI ETKİLİYOR
Dünya Bankası, küresel petrol fiyatlarının 2023 yılında varil başına ortalama 81 dolar olmasını beklerken, emtia piyasasının geri kalanı için fiyatların 2024 yılında yüzde 4,1 oranında düşmesini öngörüyor. Artan arz nedeniyle tarımsal emtiaların daha ucuz olması ve baz metal fiyatlarının da düşmesi bekleniyor.
Raporda ayrıca, Gazze savaşının enerji piyasalarına etkisi üzerine üç risk senaryosu çiziliyor. En az yıkıcı senaryoda, küresel petrol arzında günde 500 bin ila 2 milyon varil azalma ve fiyatların yüzde 3 ila yüzde 13 arasında artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Ancak durumun daha da kötüleşmesi halinde petrol arzının günde 3 milyon ila 5 milyon varil azalması bekleniyor ve bu da petrol fiyatlarının yüzde 21 ila yüzde 35 oranında artmasına neden olabilir. En kötü senaryoda ise küresel petrol arzı günde 6 milyon ila 8 milyon varil azalır ve fiyatlar yüzde 56 ila yüzde 75 oranında artarak varil başına 140 ila 157 dolar aralığına çıkar.
GIDA GÜVENSİZLİĞİ ARTIYOR
Dünya Bankası, çatışmanın tırmanması halinde gelişmekte olan ülkelerde gıda fiyatlarının artabileceğini ve politika yapıcıların bu konuda önlemler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, ticari kısıtlamalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor çünkü bu tür kısıtlamalar genellikle fiyat dalgalanmalarını artırabilir ve gıda güvensizliğini artırabilir.