Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aizanoi Antik Kenti’nde Osmanlı ve Roma kültürleri iç içe yaşatılacak

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti‘nde, restorasyon çalışmaları tamamlanan konaklarla Osmanlı ve Roma kültürünün bir arada yansıtılması hedefleniyor.

Anadolu’daki en iyi korunmuş antik yapılarından Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki antik kentte, harabe durumda bulunan 7 tarihi konak aslına uygun restore edildi.

Tarihi konaklarla, bölgeye gelen ziyaretçilere Osmanlı mimarisinin de tanıtılması amaçlanıyor.

Vali Ali Çelik, antik kentteki asırlık konakların yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Antik kentin bulunduğu bölgenin hem kentsel hem de arkeolojik sit alanı kapsamında olduğunu belirten Çelik, “Bölge aynı zamanda bir yaşam alanı. Dolayısıyla yıllara sari olarak o kültürel birikim, arkeolojik birikimle bütünleşmiş. Konaklar da Osmanlı dönemine ait. 1900’lü yılların başlarından 1930’lara kadar devam eden bir süreçteki mimari yapılar, buranın kentsel dokusunu oluşturmuş.” dedi.

Çelik, Roma uygarlığının üstüne kurulan Osmanlı medeniyetinin antik kentteki kültürel zenginliğe katkı sağladığını vurguladı.

Bölgede Roma döneminden bugüne Çavdarhisar’da yaşayan medeniyetlerin izlerinin görülebildiğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

“Bu konaklar sayesinde bize ait olanı, yerli ve yabancı turistlere gösterme şansı buluyoruz. Bir medeniyetler geçişini burada çok rahat görebileceksiniz. Ziyaretçiler Aizanoi’de bu yapıları gördüğü zaman bize ait olanı da fark edecek. Bu bizim açımızdan çok değerli. En güzel tarafı burada iç içe yaşam devam ediyor. Burada Zeus Tapınağı’nın karşısındaki tarihi konaklarda bir kahve içme imkanı çok değerli olacak. Hem o ambiyans hem kendimize ait olanı görüp bizden önceki medeniyetleri de izleyebilmek ve bunu canlı izleyebilmek çok değerli.”

Yapılan çalışmaları çok önemsediklerini belirten Çelik, “Antik kentte bize ait olanların da burada korunması ve değerlerimizin gençlerimize, bizden sonraki nesillere aktarılabilmesi için çaba içerisindeyiz. Aizanoi Antik Kenti’ni hem şehrimize, ülkemize hem de dünyaya bir kültür mozaiği olarak sunmak için gayret içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Çelik, konakların, yöresel ürün satış yerinin yanı sıra kafeterya ve sosyal mekan olarak hizmet vereceğini kaydetti.