Dinar ilçesinde yer alan Apameia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, büyük bir kedi türüne ait olduğu düşünülen çene kemiği parçası bulundu.

Kütahya Valisi Işın: Öğretmenler yarınlarımızı inşa ediyor Kütahya Valisi Işın: Öğretmenler yarınlarımızı inşa ediyor

Bu antik kent, tarihi İpek Yolu ile Kral Yolu'nun kesiştiği önemli bir ticaret merkezi olarak kabul edilir ve Frig, Pers, Seleukos ve Roma uygarlıklarının izlerini taşır.

Antik kentin en önemli yapılarından biri olan antik tiyatro, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Türk Tarih Kurumu (TTK), Dinar Kaymakamlığı ve Belediye'nin destekleriyle 7 yıldır sürdürülen bilimsel kazıların merkezidir.

Kazı çalışmalarının koordinatörü ve bilimsel danışmanı olan AKÜ Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ümit Emrah Kurt, çalışmaların son üç yılda bilimsel bir ekip tarafından yoğunlaştığını ve bu süre zarfında önemli bulgulara ulaşıldığını belirtti.

Tiyatro kazısında, analemma duvarlarının açığa çıkarıldığını ve sahnenin orkestra bölümünde çalışmalar yapıldığını açıklayan Kurt, aynı zamanda tiyatronun üst kısmı olan kaveyanın duvarını da incelediklerini dile getirdi.

Kurt, kazı sırasında küçük buluntulara da ulaştıklarını ve üzerlerinde çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Ayrıca, kazı sırasında büyük bir kedi türüne ait olduğu düşünülen çene kemiği parçasının bulunduğunu aktaran Kurt, bu buluntu üzerinde antropologlar tarafından çalışmaların sürdüğünü ve DNA analizi yapılacağını belirtti. Bu hayvanın, dönemin gösterileriyle ilişkilendirildiğini düşündüklerini ifade etti.

Antalya Müzesi'nde bulunan çene kemiği parçası, bölgenin tarihsel geçmişi ve Apameia Antik Kenti'nin yerleşkesi hakkında daha fazla bilgi sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise Apameia Antik Kenti'nin İpek Yolu ile Kral Yolu'nun kesiştiği önemli bir ticaret merkezi olduğunu vurguladı. Tiyatro kazısında her yıl yeni verilere ulaşıldığını ve Helenistik döneme ait önemli verilerin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Kazı çalışmalarının, bölgenin tarihsel seyrini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını söyledi ve bu yılki kazının yıl sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.

Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN AŞAĞIYA TIKLAYINIZ.

Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu Afyonkarahisar'da büyük bir kedi türüne ait kemik bulundu
Muhabir: Eray Özden Akça