Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

50 yaş üzeri her erkek muayene olmalı

Her erkekte doğuştan prostatın

Her erkekte doğuştan prostatın bulunduğunu belirten Özel Kütahya Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Alp Alptekin, “50 yaşın üzerinde her erkeğe mutlaka prostat kontrolü tavsiye ediyoruz.” dedi.

Özel Kütahya Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Alp Alptekin prostat kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prostatın her erkekte doğuştan olan bir organ olduğunu belirten Alptekin, belli bir yaştan sonra büyümeye başladığını aktardı.

Özellikle ellili yaşlardan sonra her erkeğin senede bir sefer mutlaka kontrollerini yaptırmasını tavsiye ettiklerini anlatan Alptekin, “Çünkü prostat iki türlü büyüyebiliyor. Ya iyi huylu prostat büyümesi olarak ya da kötü huylu prostat büyümesi olarak gerçekleşiyor. Yaklaşık yüzde 85 civarında iyi huylu büyüyor. Yüzde 15 civarında da kötü huylu büyüyor. Bu yüzde on beşlik kötü huylu büyümeyi erken dönemde yakalayabilmek için senede bir sefer dediğim gibi 50 yaşın üzerinde mutlaka prostat kontrolü tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“AİLE FAKTÖRÜ ÖNEMLİ, AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIKLAR YAPIYORUZ”

Özellikle ailede prostat kanseri öyküsü olmasının önemine dikkat çeken Alptekin, babada, amcada veya ikisinde de prostat kanseri öyküsü varsa bu yaşın 40-45 yaşa çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Prostat büyümesi ameliyatlarının kapalı ameliyat olarak yapıldığını bildiren Alptekin, plazma makine tiplerine uygun yöntem kullandıklarını belirtti.

Bu yöntemin lazerle eş değer bir yöntem olduğunu dile getiren Alptekin, şöyle devam etti: “Sistemde de zaten prostata plazma kinetik veya lazer tedavisi olarak yazar. Ancak kapalı bir ameliyattır. Prostat kapalı ameliyatı idrar yapılan delikten girilerek uygulanır. Ekstra karın bölgesinden bir delik açılmasına gerek kalmaz. Hastaların ameliyattan sonra hastanemizde ortalama iki gün civarında yatmaları gerekiyor. Ameliyat hazırlık testlerini yapıyoruz. Bu tarz hastaların da mutlaka özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanıyorlarsa veya diğer ilaçlarını da bizde daha önceden bilgilendirmeleri gerekiyor ki ameliyat sırasında ve sonrasında problem yaşamayalım.”

“PROSTATIN DURUMUNA GÖRE İLAÇLA TEDAVİ DE YAPABİLİYORUZ”

Prostatta illa ki ameliyatın şart olmadığını belirten Alptekin, prostat çok büyük değilse iyi ya da kötü huylu olmasına göre ilaçla tedavisinin yapılabildiğini anlattı.

Alptekin, “Yani hastanemizde hastamıza gerektiği şekilde ve hastamızın diğer hastalıklarını da gözeterek ister kapalı olarak ameliyatla, isterse ilaçla duruma göre daha doğrusu hastaya ne gerekiyorsa tıbbi olarak tedavilerini yapabiliyoruz.” diye konuştu.

erkeklerde prostat riski