Eskişehir 9 Ocak Perşembe elektrik kesintisi Eskişehir 9 Ocak Perşembe elektrik kesintisi

51 yaşındaki Abdülvahap Yunar, 1990 yılında başladığı lületaşı işlemeciliğinde 35 yıldır babasından devraldığı mirası yaşatıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığından geleneksel el sanatçısı unvanını 2010 yılında alan Yunar, bugüne kadar 6 bini aşkın pipo ve aksesuar üretti.

LÜLETAŞININ ZOR AMA DEĞERLİ İŞLENİŞİ

Yunar, işlemede kullandığı lületaşının en kaliteli yataklarının Eskişehir’de bulunduğunu belirterek, "Lületaşı, yumuşak yapısı nedeniyle işlenmesi kolay, ancak değerli bir taş. İşlemekte taşın nemini kaybetmemesi gerekiyor. Bıçaklarla şekillendiriyor, talebe göre işliyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Tasarımlarını kağıt üzerinde değil, tamamen hayal gücüyle şekillendiren Yunar, her bir ürünü ısıyla kurutup balmumu ile parlatıyor.

YURT DIŞINA İHRACAT YAPILIYOR

Lületaşı işçiliği ve pipolarının tasarımı, başta Çin ve ABD olmak üzere yurt dışından yoğun ilgi görüyor. Yunar, “İnternet üzerinden gelen siparişleri hazırlayıp, kargo ile gönderiyoruz. Lületaşı dünyada sadece bizde bulunuyor, bu nedenle talep oldukça fazla” diyerek, ham madde sıkıntısı yaşadıklarını vurguladı.

Yunar, lületaşı işlemeciliğinin geleceği için gençlerin bu sanata yönelmesini gerektiğini ifade ederek, "Bu sanat, insanın ruhuna işliyor. Gençler sanatla ilgilensin, dürüst çalışsınlar ve hata yaparak ilerlesinler" dedi.

35 yıllık tecrübesiyle, bir tasarımı 10 dakikada tamamlayabilen Yunar, her bir ürünün eşsiz olduğunu ve işinin tutkusuyla başarıya ulaştı

Kaynak: AA