Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

178 bin tıbbi üründe takip sorunu

Avrupa Birliği’nin 2017’de yayımladığı ve 2020’de yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Regülasyonu (MDR), Türkiye’de de uygulanmaya başlandı.

Avrupa Birliği'nin 2017'de yayımladığı

Avrupa Birliği’nin 2017’de yayımladığı ve 2020’de yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Regülasyonu (MDR), Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Bu düzenlemeler, tıbbi ürünlerin Ürün Takip Sistemi’nden (ÜTS) çıkarılmasına neden oldu ve bu durum sektörde önemli değişikliklere yol açtı.

MDR Düzenlemesinin Türkiye’deki Uygulaması

Avrupa Birliği’nin MDR düzenlemesi, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin piyasada kalabilmesi için belirli standartlara uyulmasını zorunlu kılıyor. Türkiye’de de bu düzenlemelere uyum sağlanması için belirlenen süre tamamlandı. Uyumsuzluk durumunda ürünler ÜTS’den çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bu uygulamayı takip ederek uyumsuz ürünleri sistemden kaldırdı.

MDR düzenlemesi sonucunda, yaklaşık 178 bin tıbbi ürün ÜTS’den çıkarıldı. Bu ürünlerin 11 binine ilişkin itirazlar yapılmış olup, bu ürünler arasında hem basit hem de karmaşık teknik cihazlar bulunmaktadır. Sektör temsilcileri, bu durumun tedarik zincirinde aksamalara ve rekabet sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Rekabet ve Tedarik Sorunları

Sektör temsilcileri, bazı ürünlerde sadece tek veya iki tedarikçi kaldığını ve bu durumun rekabeti olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, bu durumun geniş çapta bir rekabet kaybına yol açmayacağını ve piyasada yeterli ürün bulunabilirliğinin sağlanacağını belirtiyor. Sektördeki tedarikçiler, şu anda cihaza erişim sorunlarının bulunmadığını ancak bu sürecin hassas olduğunu ifade ediyorlar.

SGK ve sektör temsilcileri arasında yapılan toplantılarda, tedarik sorunları ve rekabetin korunması konuları değerlendirildi. Kamu yetkilileri, tedarik sorunlarının büyük ölçüde çözüldüğünü ve rekabetin devam edeceğini belirttiler. Ayrıca, tıbbi cihazların yerine koyma süreçlerinin de desteklenmesi gerektiği vurgulandı.