Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım, iklim değişikliğinin Türkiye’de toplu arı ölümlerine yol açtığını ve bu yıl ülke genelinde arı varlığının yüzde 50’den fazlasının kaybedildiğini açıkladı.
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, Edirne'de katıldığı bir programda iklim değişikliğinin arılar üzerindeki yıkıcı etkilerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Özkırım, mevsimsel dengesizliklerin arıların biyolojik döngüsünü bozduğunu belirterek, "Arılar biz olmadan 100 milyon yıl öncesinden beri var. Onlar buzul çağını bile atlatmış canlılar. Asıl sorun, biz insanların doğaya müdahalesi" dedi.
"MEYVE AĞAÇLARINDAKİ NEKTAR VE POLENİ DONLA KAYBETTİK"
Özkırım, iklim değişikliğine bağlı ani sıcaklık düşüşleri ve don olaylarının, arıların doğal döngüsünü alt üst ettiğini vurguladı.
“Bu yıl arılar erken bahar zannetti, tarlaya çıktı, çoğalmaya başladı. Ardından dolu ve don geldi. Ne yazık ki meyve ağaçlarından alacakları nektar ve poleni donlarla kaybettik” diyen Özkırım, arıcıların bu durumda kendilerini suçlamamaları gerektiğini belirtti.
“TÜRKİYE’DE ARI VARLIĞININ YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASI KAYBEDİLDİ”
Yapılan araştırmalara göre, 2024-2025 kış mevsiminde Türkiye’deki arı varlığının yüzde 50’den fazlası kaybedildi. Özkırım, bu durumu şöyle değerlendirdi:
“Don, yağmur, ani sıcaklık değişimleri derken yazlıklarını çıkarmış arılar gafil avlandı. Bu, iklimsel dengesizliğin doğrudan sonucudur.”
ARILAR ANİ DEĞİŞİKLİKLERE UYUM SAĞLAYAMIYOR
Prof. Dr. Özkırım, arıların doğaya en kolay adapte olan canlılardan biri olduğunu ancak ani iklim değişiklikleri karşısında ciddi zorluklar yaşadıklarını belirtti:
“Keşke hep soğuk olsa ya da hep sıcak. Arıların sorunu, bu ani iniş çıkışlarla. Rutin düzene alışkınlar. İklim değişikliği ise tam tersi bir tablo ortaya koyuyor.”
BAL VE ARI ÜRÜNLERİ DAHA ZOR BULUNACAK
Bu yıl bal üretiminde düşüş beklediklerini söyleyen Özkırım, “Yayla çiçekleri hariç nektar kaynaklarının büyük kısmı donla yok oldu. Bu da bal ve diğer arı ürünlerinin hem az bulunmasına hem de fiyatlarının artmasına yol açacak” dedi.
"ARI YOKSA, SOFRAMIZ DA YOK"
Arıların sadece bal üretmediğini hatırlatan Özkırım, “Bal yemesek de yaşarız ama arılar yok olursa salatalık, domates, portakal, elma, ıspanak, marul… yani manav tezgahındaki her şey yok olur. Arılar, bitki döllenmesinin merkezindedir. Onlar yoksa, hayvancılık da etkilenir, et ve süt ürünleri de azalır. Arı bu kadar önemli” ifadelerini kullandı.
Özkırım, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için kimyasal kullanımından uzaklaşılması ve doğal yaşama yönelinmesi gerektiğini vurguladı:
“Doğayı ne kadar az kirletirsek, arılar da o kadar güçlü kalır. Asıl amacımız, arı sağlığını ve varlığını korumak olmalı.”




