İzmir'de meme kanserini yenen iş kadını Işınsu Kestelli, sağlığına kavuştuktan sonra başlattığı kampanya ile 12 yıl boyunca 40 yaş ve üzeri 50 binden fazla kadının mamografi cihazıyla kanser taraması yaptırmasına öncülük etti.
MEME KANSERİYLE MÜCADELE SÜRECİ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olan Kestelli, 2011 yılında gittiği hastanede meme kanseri tanısı aldı. Tanı gecikmiş olmasına rağmen moralini yüksek tutarak hastalığı yendi. Meme kanserinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu deneyimleyen Kestelli, kanser taraması için farkındalık oluşturmayı kendine misyon edindi."ANNEM KANSERİ YENDİ" KAMPANYASI
Kanserle mücadelesinden sonra Kestelli, kadınların meme kanseri taramasına erişimini kolaylaştırmak amacıyla "Annem Kanseri Yendi" adlı bir kampanya başlattı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle alınan bir tır, içerisine mamografi cihazı yerleştirilerek Sağlık Bakanlığı'na bağışlandı. Bu tır, özellikle sağlık hizmetlerine erişimde kısıtlı olan bölgelerdeki kadınlara hizmet veriyor.2019 yılında, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege İhracatçılar Birliği’nin katkılarıyla ikinci bir tır daha faaliyete geçirildi. Bu iki tır sayesinde son 12 yılda 50 binin üzerinde kadın mamografi taramasından geçti ve erken teşhisle tedavi olan birçok kadın bulundu.
"KONTROLE GİTMEMENİN YANLIŞ OLDUĞUNU ANLADIM"
TOBB'un ilk kadın yönetim kurulu üyesi de olan Işınsu Kestelli, meme kanseriyle ilgili farkındalık yaratmanın önemine değinerek şunları söyledi:"Erken teşhis hayat kurtarır. Göğsümde bir kitle fark ettim, hastanedeki kontrollerde kanser teşhisi kondu. Neyse ki kanserin türü çok agresif değildi ve tedavi sürecini kolay atlattım. Ancak, maddi olanakları olan bir kişi olarak bile rutin kontrole gitmemenin ne kadar yanlış olduğunu gördüm."
Kestelli, sağlığına kavuşmasının ardından meme kanseri farkındalığı için çalışmalara başladığını ve kampanyanın ismini "Annem Kanseri Yendi" olarak belirlediklerini ifade etti. Bu kampanya ile kanserin yenilebileceği mesajını vermeyi amaçladıklarını söyledi.Mamografi tırında görev yapan doktor Müge Akis, İzmir ve Türkiye’nin farklı illerinde kadınlara kanser taraması yaptıklarını belirtti. Mamografi görüntüleri, Ankara'daki Ulusal Mamografi Okuma Merkezi’ne gönderiliyor ve sonuçlar e-nabız sistemine ekleniyor. Riskli bir durum olduğunda kadınlar aile hekimleri aracılığıyla hastanelere yönlendiriliyor.
Kestelli, meme kanseri farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalarına devam ederken, rahim ağzı kanseriyle ilgili de yeni bir kampanya yapmayı düşündüklerini ifade etti.
Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.